сряда, 14 март 2018 г.

Великобритания изгони 23-ма руски дипломати


Великобритания ще изгони 23-ма руски дипломати, за които знае, че са офицери на руското разузнаване. Това обяви премиерът Тереза Мей и нарече мярката най-мащабната експулсия на дипломати от 30 години.


Дипломатите имат седмица да напуднат Обединеното кралство. В отговор руски депутат каза за РИА "Новости", че не изключва Москва да приеме същата мярка за повече от 23-ма британски представители.


Мей също така отмени поканата за руския външен министър Сергей Лавров за реципрочна визита във Великобритания и потвърди, че няма да има официална британска делегация на световното първенство по футбол в Русия догодина. Ще се отменят всички контакти на високо ниво с Русия.


Другите мерки

Решението е отговор на отравянето на рарузнавача Сергей Скрипал в Солсбъри в началото на март. Пред парламента Мей каза, че сегашният инцидент има "само две приемливи обяснения" - акт на държавна агресия или загуба на контрол върху веществото, с което е извършена атаката. Според Мей Москва не е предоставила никакво обяснение за случилото се - "никакво обяснение защо Русия има необявена програма за химически оръжия в разрез с международното право."


"Няма алтернативно заключение освен това, че руската държава е виновна за опит за убийство срещу г-н Скрипал и дъщеря му." Това е "незаконна употреба на сила" от страна на Русия срещу Обединеното кралство и трябва да бъде посрещната с "решителен отговор" отвъд действията, предприети след случая с двойния агент Александър Литвиненко.


Британският премиер обяви още, че страната ѝ:


- ще въдеде засилени проверки на руски граждани, които влизат в страната;


- ще въведе законодателство, което да защитава Великобритания от враждебна държавна дейност;


- ще помисли за нови "антишпионски" закони;


- ще се погрижи да се въведат поправки тип "Магнитски" в закона за санкциите срещу Русия и ще замразява руски държавни активи в случаи на заплаха;


- ще вземе други мерки, които няма да бъдат обявени публично.


Мей увери, че случилото се няма да прикъсне напълно контактите с Москва и няма да има опити да се "предотвратят контактите между населенията" на двете страни.


"Трагично е обаче, че президентът Путин избра да действа по този начин... Няма да толерираме заплахи за сигурността на британските граждани, нито такива крещящи нарушения на международните задължения на Русия," продължи Мей. По-рано тя изтъкна като улика срещу Москва и опита на Русия в "извършването на държавни убийства".


Мей увери, че Великобритания не е сама в осъждането на атаката и ще задвижи дебат по въпроса в ООН. Лондон вече поиска извънредно заседание в Съвета за сигурност на организацията. По думите ѝ правителството ще се погрижи Организацията за забрана на химически оръжия (която не е подмандатна на ООН) да потвърди заключенията на Обединеното кралство.