понеделник, 26 март 2018 г.

Тръмп гони 60 руски дипломати от САЩ


Американският президент Доналд Тръмп обяви изгонването на 60 руски дипломати от САЩ, както и затварянето на руското консулство в Сиатъл, предаде CNN.

Причина е отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал, за което Великобритания обвинява Русия. Лондон изгони 23-ма руски дипломати и призова Западът да направи същото.

Днес руските посланици в Полша, Литва, Латвия и Естония бяха привикани във външните министерства на тези страни. Причина за това още не е съобщена.

Премиерът Бойко Борисов пък заяви, че докато съществува "висока степен на вероятност", но няма твърди доказателства, не можем да обсъждаме отзоваване на български дипломати от Русия.

Руският посланик в Полша Сергей Андреев заяви след посещението си във външното министерство във Варшава, че "решението е прието". Той обаче не даде подробности, а уточни, че ще бъдат съобщени от полската страна.
Във Великобритания вече са издадени заповеди за арестуването на съмнително имущество, по отношение на което наскоро е започнал да действа нов закон. Това заяви при посещението си в Естония министърът на отбраната на Обединеното кралство Гевин Уилямсън.

Той допълни, че целта на Лондон е всяко имущество, придобито по съмнителен начин, да бъде под отчет.

Голяма част от това имущество е на руски граждани. Наскоро депутати и политици на Острова настояха руските олигарси да бъдат принудени да разкрият всичко, което притежават там.