понеделник, 12 март 2018 г.

Инерком обяви, че е против държавна намеса в сделката с ЧЕЗ


"Инерком" не смята, че вземането на дял от нея от страна на държавата е единственият начин България да гарантира обществения интерес. Това се казва в писмени отговори до Ройтерс от Милена Стоева - член на Борда на директорите на компанията на Гинка Върбакова от Пазарджик, придобила бизнеса на ЧЕЗ у нас.

Българският министър на финансите Владислав Горанов, както с други политици и анализатори, смята, че балканската страна има достатъчно инструменти, за да регулира доставката на електричество до потребителите и участието ѝ в сделката не е необходимо, пише още Ройтерс днес.

"Съгласни сме с финансовия министър и не смятаме, че държавно придобиване на дял в бизнеса на ЧЕЗ е единственият начин да се гарантира публичният интерес", пише Стоева.

Тя отклонява въпроса за стойността на сделката, но казва, че компанията, с активи на обща стойност около 100 млн. лева, е поела твърд ангажимент да приключи транзакцията и ще го спази.

По повод притесненията около финансирането на сделката, "Инерком" заявяват, че водят преговори с няколко световни банки, много от които нямат представителства в България и че няма участие на офшорни компании.
Компанията уверява, че никога не са обсъждали сделката с руски банки, както и че е готова да осигури значителен капитал за сделката.

"От подписването на сделката преговорите с банките текат добре", казва тя, отказвайки да ги назове.

"Никакви офшорни компании не участват с никакъв дял в тази транзакция. В случай, че искахме да го направим чрез офшорни компании, вече можехме да сме го направили, но ние искахме да направим прозрачна транзакция", уверява Стоева.