четвъртък, 15 март 2018 г.

За да е ясно: Санкциите срещу Русия ще останат, докато не върне Крим


САЩ препотвърдиха подкрепата си за суверенитета на Украйна и териториалната цялост на държавата. "Крим е част от Украйна и нашите санкции към Русия, свързани с Крим, ще останат в сила, докато Русия не върне контрола над полуострова на Украйна", пише в официално съобщение от Държавния департамент на САЩ.

То е във връзка с това, че тази седмица се навършват 4 години от референдума, с който Крим стана част от Русия. От Държавния департамент определят гласуването като незаконно, като посочват, че гражданите на Крим е трябвало да дадат своя вот, докато са били наблюдавани от тежко въоръжени руски войски.

Посочва се още, че обиколката из Крим на руския президент Владимир Путин е била доказателство за това, че Русия не уважава териториалната цялост на суверенни държави.
В позицията се твърди, че през последните 4 години Русия е провела кампания на "принуда и насилие", чиито цели са били всички, които са против анексирането на полуострова.

Руският президент Владимир Путин в сряда посети Севастопол дни преди президентските избори в Русия. Пред събралото се множество там той заяви, че са минали 4 години откакто "Крим се е завърнал у дома".

Путин посети работната площадка на мост, който ще свърже полуострова с Русия, съобщи CNN. Очаква се мостът, който ще има както автомобилен път, така и жп линии, да бъде открит на 9 май.

Украинският президент Петро Порошенко нарече визитата на Путин в Крим "опасна провокация".