понеделник, 12 март 2018 г.

Агенти на Москва отровили и зетя на Березовски?


Георгий Шупе. Снимка Уикипедия
Британската полиция разследва възможността руските спецслужби да са отровили още един противник на президента Владимир Путин.

Става дума за Георгий Шупе, зет на покойния олигарх Борис Березовски. Има подозрение, че той е бил отровен няколко седмици преди това да се случи на 4 март в град Солсбъри с бившия агент Юрий Скрипал и дъщеря му Юлия.

44-годишният Шупе постъпил в болница през декември 2017 г. Той бил закаран там от луксозната си къща в град Оксшот на стойност 5,6 милиона евро, принадлежала преди на футболиста Джон Тери.

Тогава от Скотланд ярд допуснали, че става дума за покушение. Полицията започнала да издирва помощника на Шупе, който дошъл ден по-рано в палата с колата си. 10 дни по-късно обаче пациентът бил изписан и властите прекратили делото, като заявили, че причината е сърдечен пристъп.

Малко след отравянето на Сергей Скрипал, за което Лондон подозира службите на Москва, съседи на Шупе споделили пред журналисти, че бизнесменът също може да е станал жертва на подобна планирана атака.

Роднина на Георгий Шупе кимнал утвърдително с глава на въпрос на репортери на в. "Сън" дали той е отровен.

През август 2017 г. британски съд отказа да екстрадира Шупе в Русия. Москва го обвинява в организирането на убийството на Александър Минеев - основател на веригата магазини "Партия". Като негов съучастник е посочен израелският му партньор Михаил Некрич.

Георгий Шупе е бивш съпруг на Екатерина - дъщерята на Борис Березовски от първата му съпруга Нина Короткова. В момента двамата са в процес на развод. За известно време той е бил бизнес партньор на тъста си Березовски. През 90-те години на ХХ век той основава в Русия най-големия интернет доставчик там - "Ситилайн". Днес се занимава с венчърни инвестиции.
Според британските медии през миналата година Шупе се преместил от луксозния лондонски район Челси в Оксшот, за да бъде на по-безопасно място. В момента го пазят най-малко трима телохранители.

Борис Березовски също може да е жертва на руските служби. Той бе получил политическо убежище във Великобритания. Олигархът бе намерен мъртъв в  имението си край Лондон през 2013 г., с увит шал около врата. Това веднага доведе до версията за самоубийство.