неделя, 18 март 2018 г.

Избори в Русия: евтини пирожки, музика на открито и контролиран вот


Властите в Русия превърнаха президентските избори в "атракция", привличаща избиратели. На този фон обаче се прокрадват съобщения за сериозно контролиран вот. Тази информация, оповестена от руската редакция на Би Би Си, се опровергава от Централната избирателна комисия, според която нарушения няма, а избирателната активност е по-висока, отколкото през 2012 г.

В днешния ден, след който се очаква Владимир Путин да продължи да управлява с нов мандат, има доста забавления.

"Избори - празник! Избирателният участък 32009 посреща избирателите с празнична програма", пише Елена Попова, която управлява микрорайон в Самарската област, и публикува снимки със солисти от Самарската филхармония, които посрещат гласоподавателите.

В Санкт Петербург, точно избирателна секция 57, продават пирожки на цени от 2000 година, пише също в Туитър Дейвид Редфийлд, който живее в града.

Празникът продължава - пред училище с избирателни секции има "пирожки, представление и веселие":
Наред с "веселието" има и съобщения за изборни нарушения, предава обаче руската редакция на Би Би Си. Сред тях са например съобщения за контролиран вот, за снимане на бюлетини, за "отчети" по телефона.

Изборите първоначално бяха насрочени за 11 март, но бяха пренасрочени за 18-и, за да съвпаднат с 4-ата година от анексирането на Крим. Властите в Русия организират на много места митинги, с които да "отпразнуват" анексирането, което не е признато от международната общност. В Украйна пък гласуването на руски граждани на територията на страната не бе разрешено, бе допуснато единствено дипломатите от руското посолство да дадат своя вот в посолството.

И осмината кандидат-президенти вече са гласували. Последна това направи опозиционната кандидатка Ксения Собчак. Тя призова критиците на президента Владимир Путин да гласуват, вместо да бойкотират изборите, съобщиха БТА и Асошиейтед прес.

Пред журналисти в Москва тя заяви, че колкото по-висока бъде подкрепата за Путин на днешните избори, толкова "по-твърда ще е системата", която очаква руснаците при следващия му мандат. Собчак изрази несъгласие с бойкота на вота, към който призова опозиционерът Алексей Навални.

"Всеки процент в повече" за Путин се дължи на тези, които отказват или не си правят труда да гласуват, заяви тя и прикани критиците на Путин да се обединят.Няма коментари:

Публикуване на коментар