четвъртък, 8 март 2018 г.

Емирът на Катар ни е на гости - ще инвестира!


Хей, Катар, ти роден наш!


Катар има интерес към проекта за изграждане на Институт за устойчиво развитие в България с технология от ЦЕРН.

Това стана ясно по време на срещата между президента Румен Радев емира на държавата Катар Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани, който е на държавно посещение у нас по покана на българския президент.

Тези алабалистики ги слушаме отдавна. Тук публикувам един текст писан от Иван Бедров преди 4 години:


Хей, Катар, ти роден наш!


В покрайнините на София блести новата писта за Формула 1. Русе и Свиленград са свързани от високоскоростен път, по който за няколко часа стигаме чак до Истанбул. Магистрала „Черно море“ вече е готова и задръстванията по българското крайбрежие са само спомен от миналото. 200 млн. катарски долари са превърнали само за две години земеделието в процъфтяващ отрасъл. В някое китно българско градче е изграден българо-катарски регионален център за деца със специални нужди – най-добрият наоколо.

Всяка добра идея получава лесно финансиране от българо-катарската компания за инвестиции. Тя е стабилна, защото най-новата банка у нас е собственост на емирството от Персийския залив. А някъде в покрайнините на Солун, леко вляво от митницата, се издига българо-гръцкият терминал за внос на втечнен газ, от който страната ни печели огромни суми, защото не само внася евтина суровина от Катар, но и продава на останалата Европа. По телевизията дават за кризата между Русия и Украйна, но на никого не му пука, защото България отдавна не зависи само от тръбата на „Газпром“.

Така изглежда светът според прессъобщенията на българските президенти, премиери и министри от последните десетина години насам. Никой не е пропуснал да посети Доха и никой не е пропуснал да се завърне с големи, понякога и огромни, новини.