четвъртък, 29 март 2018 г.

Любопитно: Кога и как европейците разбраха, че щъркелите идват от Африка


До 19-ти век внезапното изчезване на щъркелите през зимата бе мистерия за европейците.

Преди хиляди години философът Аристотел е смятал, че щъркелите се превръщат в друг вид птица през зимата. Той е предполагал, че червеногръдката, която наблюдава през зимните месеци, е просто трансформиран щъркел.

Други обяснения за изчезването на животните за половин година пък звучат още по-нелепо. През вековете са се появявали твърдения, че щъркелите са хибернирали дълбоко в блатата или на дъното на океана. Други пък са мислили, че отиват на Луната и подобни предположения дори са били включвани в научни есета.

Мистерията обаче се разрешава пред 1822 г., когато в провинция Мекленбург в Германия бива открит щъркел, прострелян с 80-сантиметрова стрела, идваща от Централна Африка.

Тогава ловец сваля животното и намира стрелата от черна дървесина. Оръжието е пронизало птицата, но не я убило или наранило сериозно, а тя е успяла да прелети хилядите километри до Европа. Когато учените изследват стрелата, откриват, че тя произхожда именно от Африка и така дават първото доказателство миграцията на птиците на дълги разстояния.

В момента щъркелът, донесъл ценното знание на европейците се пази препариран в университета в германския град Росток. Това обаче не е единственият регистриран случай на намерена простреляна птица. През същата година са регистрирани около 25 подобни случая.