понеделник, 26 март 2018 г.

Свидетели разказват за ада в Русия: „Децата чупеха прозорци и скачаха. Охраната не ги пускаше да излязат“


Руските медии предават разкази на очевидци на трегедията в мола „Зимна вишна“ в Кемерово, при която загинаха 64 души, а други десетки са в неизвестност.

Анна Заречнева е била заедно със свои роднини в киносалона, пише тя в профила си в инстаграм. Според нея никой не е организирал евакуацията, а пожарната сигнализация не е сработила.

„Някъде по средата на прожекцията вратата се отвори и в светлината, която проникна отвън, се чу вик: „Пожар! Пожар!“ Прожекцията не бе прекратена, светлината в залата така и не беше включена. Не чух да има сигнал за тревога. Тълпата се струпа на тясната врата. Защо не отвориха втория изход (а имаше ли такъв?), не отвориха и второто крило на тази врата“, пише Заречнева.

Разказът продължава с настъпилата паника в търговския център - хората се втурнали да слизат, наблъскани един в друг. Заречнева разказва и за опита на някои хора да стигнат до киносалоните, след като са научили, че там има деца.

"Но пушекът беше толкова плътен и задушлив, че и маска не помагаше. Невъзможно беше да се диша. Опитът да стигнем до децата се оказа невъзможен."

Павел Андросов също пише за липсата на сигнал за пожарна тревога и за бездействието на персонала на търговския център.

„Ако беше задействала пожарната аларма, никой нямаше да пострада. Разбрах за пожара, като погледнах назад и видях пушека. Тогава тръгнах да излизам, а тези, които са седели в киносалоните като в сауна? Бях в зоомагазина, там дори охраната не ни предупреди за нещо. Добре, че някой се развика, иначе жертвите щяха да са повече“, разказва Андросов пред РЕН тв.

Друг свидетел на трегедията е Дмитрий Хорошавцев, който съобщава в интервю за kp.ru, че вратите на горящите киносалони били блокирани и затова хората не могли да се спасят.

„Хората чупеха прозорци и скачаха. Никой от администрацията не предупреди за пожара – нито звуков сигнал, нито нищо. А даже и аварийните изходи на първия етаж се оказаха заключени. Не мога да си обясня все още как изобщо се измъкнахме от огнения капан“, разказва Хорошавцев.

Децата дълго време не можеха да напуснат мола, разказва друга очевидка пред телевизия "Россия 24".

„Дъщеря ми беше там с приятелка. Решили да отидат да поиграят на автоматите на четвъртия етаж. Тръгнали нагоре и там видели огъня – започнали да бягат, но охраната не ги пускала“, казва Валентина Клопенко.

„Аз ги попитах: „Кой не ви пуска?“ А те ми отговарят: „Охраната, мъже в униформи.“ Казали им да вървят към другата стълба от другия край. Момичетата побегнали към другата стълба, но и там не ги пуснали. Децата се задушавали, изпаднали в паника...“, добавя Клопенко.

Властите вече разследват действията на охраната на търговския център.

По брой на жертвите пожарът в Кемерово е един от четирите най-големи за последните сто години в Русия наред с пожара в самарското МВР (през 1999 г., 57 жертви), в старческия дом в Краснодарския край (през 2007 г., 63 жертви) и в клуба "Куция кон“ в Перм (през 2009 г., 153 жертви).