събота, 24 март 2018 г.

Служителите на летището пушили, яли и били до WC


Служителите на „Гранична полиция“, които не бяха на работните си места при пристигането на полета от Париж на 20 март, са били „пред сградата на терминала, да ядат, други - до тоалетната, а трети – са пушили“.

Това стана ясно от брифинг на вътрешния министър Валентин Радев днес по повод инцидента, при който над 40 души от полета от Франция са минали граничния контрол без задължителната гранична и паспортна проверка.

МВР ще започне дисциплинарна проверка срещу 13 служители, свързани със случая. В момента те дават обяснения и вече са отстранени от работа. Сред тях са и ръководителите на тези, които не са били по местата си, заяви Радев. Те ще бъдат заменени с хора от Бургас и Варна.

"Разпоредена е вътрешна проверка на случая на общо 13 души – на всички по веригата, включително и на ръководител на смяна, ръководител на софийското ГКПП и други. Те ще бъдат отстранени от работа и на тяхно място ще сложим екипи от Бургас и Варна, които са подготвени", заяви Радев.

Той е разпоредил и проверка от дирекция "Вътрешна сигурност", "защото не може всички да ги няма вкупом на работното им място". Вътрешният министър не изключва и версията за умишлени действия.

Според Валентин Радев всички пътници от самолета от Париж, които не са били подложени на граничен контрол на летището, са били проверени впоследствие, включително и багажа им.

"Добре, че полетът е от Париж. Те са преминали проверка през едно европейско летище и това е гаранция, че не са влезли терористи", заяви още вътрешният министър.

Директорът на „Гранична полиция“ предположи, че е имало и опит за прикриване на случая.

"На 20 март в 15,20 часа пристига полет на "България еър" от Франция, но по това време служителите, които е трябвало да извършат граничния контрол, не са били по местата си и част от пътниците са преминали, без да им бъде извършен такъв контрол. Тези лица са проверени и от тях няма такива, които да са издирани по един или друг повод. Това е недопустим пропуск на граничните служители, които са били на смяна. Тези служители са седем и към настоящия момент им се снемат обяснения, за да се установят истинските причини. На първо четене – нямало в момента полет, някой бил до тоалетна и т.н. 42 човека са преминали без проверка, което е около половината пътници от самолета", заяви главен комисар Станислав Кичиков.

Сигналът за случая пристигнал с ден закъснение към МВР. Според Кичиков това показва, че е имало опит за прикриване на случилото се.

Главният секретар на МВР Младен Маринов заяви, че в хода на проверката ще се провери и защо сигналът пристига по-късно.

"Ще сме безкомпромисни към всяко едно нарушение, предприели сме всички мерки. Обект на проверката ще бъде и това, че случаят достигна до мен два дни, след като се е случил. До момента обяснението е, че колегите са искали да се запознаят допълнително със ситуацията и да установят дали наистина е имало преминаване на пътници без проверка", заяви Маринов.

Според него подобни случаи на немарливост "на фона на цялата работа на колегите по границата такива случаи... водят до падане на рейтинга на държавата по отношение на сигурността на границите".
По-рано през деня днес премиерът Бойко Борисов  привика Радев, Маринов и Кичиков, за да му докладват за случая на летището. Борисов разпореди на всички служители, извършили дисциплинарни нарушения, да бъдат наложени максимално тежки наказания.

Поведението на служителите на летището е особено неприятно за премиера Борисов, защото поставя под сериозно съмнение позицията му, че България несправедливо не е допускана в Шенген, защото е изпълнила всички условия за членство. Фактът, че пътник може да влезе на територията на страната без никаква проверка, означава, че всъщност страната ни не изпълнява изискванията за европейска сигурност.