събота, 21 април 2018 г.

Остров с размер на футболно игрище, на който живеят 1000 души


Ако  мислиш, че е тясно в метрото или в кооперацията, в която живееш, то трябва да опиташ живота в Санта Крус дел Истеле – островът с размер на футболно игрище. На малката площ са разположени 97 къщи, в които живеят близо 1000 души.

Райското място е част от Колумбия, въпреки че местните жители рядко имат контакт със страната, ако не са туристите. А тези, които вече са били там признават, че на острова триумфира отборният дух. Семейства, нуждаещи се от помощ, винаги могат да разчитат на подкрепата на своите съседи и вместо парични отношения, те си съдействат чрез различни услуги.

Така например, ако някой има нужда от нова прическа, може да се отблагодари с риба или да се погрижи за децата на фризьора. Иначе повече от половината население е младо. Улиците винаги са пълни, но това е разбираемо предвид малките размери на града.

Децата от най-ранна детска възраст се научават да плуват и да ловят риба и прекарват целия си ден на плажа. На острова няма насилие, никога не е имало въоръжен конфликт и хората не се притесняват от престъпления.

Островът все пак има своите проблеми като ограничено снабдяване с питейна вода, липса на канализация и замърсяването с отломки. И въпреки всичко, местните признават, че са щастливи. Благодарни са за това, което имат и се радват на малкото земя под краката им.

По  Guardian