вторник, 24 април 2018 г.

Глоба от $1200 за шотландеца, научил куче на нацистки поздрав


Шотландецът Марк Мийчан заснема как кучето на приятелката му вдига лапа в нацистки поздрав, щом чуе командата „Зиг хайл!“ през 2016-а. Видеото, в което той многократно повтаря „Газ за евреите!“, е качено в YouTube, гледано е над 3 млн. пъти, но по-късно беше премахнато от видеомрежата, припомнят „Холивуд Рипортър“.

Делото за престъпление от омраза беше разгледано вчера – присъдата за шотландеца е глоба от 1200 долара за публикуването на „груб и обиждащ“ видеоматериал, а историята предизвика дебат за границите на свободата на словото.

В своя защита комедиантът и видеоблогър Мийчан заяви, че сюжетът е замислен като шега. Според шериф Дерек О’Каръл, работил по обвинението, обаче видеото „съдържа заплашващ, антисемитски и расистки материал“, защото кучето Буда е научено да отговаря на командата „Газ за евреите!“. Фразата е повторена 23 пъти във видеото.

„Правото на свобода на изразяването е много важна, но във всички модерни, демократични
държави законът задължително поставя някои ограничения на това право“, коментира съдията по делото.

Мийчан от своя страна се обяви, че ще обжалва и смята, че наложеното му наказание поставя „истински опасен прецедент“ за свобода на словото. Чуха се и коментари от крайно десни защитници на шотландеца, които подкрепят решението му да публикува видеото.

Според блогъра, чийто канал в Youtube е с описание „обидни социални коментари с акцент, който няма да разберете“, шотландските власти не са обърнали никакво внимание на контекста на видеото с кучето.

„Противопоставянето на сладко животно, което реагира на нещо вулгарно, е целият смисъл на шегата“, каза Мийчан извън съдебната зала.