неделя, 8 април 2018 г.

На тази дата 8 април 1899 г. Марта Плейс става първата жена, екзекутирана на електрически стол

1899 г. Марта Плейс става първата жена, екзекутирана на електрически стол. Изпълнението на смъртна присъда чрез електрически стол е метод на екзекуция произлязъл от САЩ. Този метод е създаден от служители на Томас Едисон.

Марта била слаба жена с налудничав поглед на около 44 години. Когато била 20-годишна тя ударила лошо главата си и по думите на собствения й брат не успяла да се възстанови напълно, а си останала психически нестабилна. По-късно тя се омъжила за Уилям Плейс, който пък имал дъщеря в късния пубертет. В този брак нямало любов. Марта не можела да асимилира истинския смисъл на връзката, а Плейс не изпитвал нищо към лудата си съпруга, защото се нуждаел единствено от помощница, за да отглежда дъщеря си.

Един ден Уилям се прибрал от работа, съблякъл палтото си и докато го окачвал на закачалката Марта се появила зад гърба му и го нападнала с окървавена брадва в ръка. Завързала се кратка схватка, в която мъжът взел превес и след като успял да избяга, директно извикал полицията. Нападателката естествено била озаптена и арестувана, а след направения обиск ченгетата открили под леглото й безжизненото тяло на дъщерята на Плейс. Престъплението било повече от очевадно и съвсем скоро Марта била изправена на съд, като за главен свидетел по делото бил призован съпругът.

Потресеното жури от съдебни заседатели единодушно намерило лудата жена за виновна и я осъдило виновната на смърт чрез електрически стол. Обществеността се успокоила, защото за всички присъдата била напълно справедлива. Единственият, който останал леко притеснен, бил Едуин Дейвис - главният екзекутор на Ню Йорк. Всъщност Дейвис бил обикновен електротехник, който само поставял кабелите по тялото на осъдения, за да може смъртта да настъпи максимално бързо. Този, който дърпал шалтера бил друг. Притеснението на Дейвис идвало и от факта, че никога преди това на стола не била сядала жена.

Предвид на това до последния момент се очаквало губернатора да помилва осъдената, но помилване нямало. В крайна сметка шалтера бил дръпнат, Марта Плейс влязла в историята като първата жена умъртвена на електрически стол, а след нея участта й през годините последвали общо 26 дами до днес.

Историята на електрическия стол започва няколко години по-рано. През 1881 г. щата Ню Йорк създал комисия, която целяла да открие нов, по-хуманен метод за екзекуция от обесването. В комисията е и Алфред Саутуик, зъболекар, който бил свикнал да гледа хора върху стол. Доктор Саутуик предложил концепцията си за електрическия стол. Идеята му дошла, когато видял пиян човек да умира сравнително бързо след като бил пипнал изложен електропровод.

Първият електрически стол бил произведен от Харолд Браун и Артър Кенели. И двамата били служители на Томас Едисон, и тъй като той подкрепял развитието на електрическия стол, много хора погрешно смятат, че самият той го е разработил.

Първият човек екзекутиран чрез електрически стол се казва Уилям Кемлер, осъден за убийство на жена си. Екзекуцията се състояла на 6 август 1890 г. в затвора „Обърн” в Ню Йорк. Първият 17-секунден токов удар не бил достатъчен да спре дишането и сърцето му. След проверка доктор констатирал, че Кемлер е все още жив. При втория опит Кемлер бил шокиран с 2000 волта. Кръвоносните съдове под кожата започнали да се рушат и да кървят. Всичко траяло около осем минути.