сряда, 11 април 2018 г.

Доналд Тръмп: Готви се, Русия, умните ни ракети идват


Американският президент Доналд Тръмп предупреди Русия по-рано днес, че ще предприеме мерки в отговор на предполагаемата химическа атака в Сирия.

Той отправи предупреждението си в туитър. Първоначално Тръмп заплаши, че американските ракети "ще пристигнат" в Сирия и ще спрат Башар ал Асад, когото нарече "животно, убиващо с газ".

"Русия обещава, че ще свали всички наши ракети, насочени към Сирия. Приготви се, Русия, хубавите ни нови и "умни" ракети ще пристигнат! Не трябваше да си сътрудничите с "животно, убиващо с газ", което харесва да убива хора", каза президентът на САЩ. 
Във втори туит той допълни:

"Взаимоотношенията ни с Русия са по-лоши от всякога, включително и по времето на студената война. Няма причина за това. Русия има нужда от помощ в икономиката си, нещо, което би могло да се постигне много лесно, но трябва всички нации да работим заедно. Спрете войната?"
Неговото изявление в социалната платформа бе направено на фона на вчерашния коментар на руския посланик в Ливан, който заплаши, че Русия ще свали всяка една американска ракета и ще потопи всички кораби и подводници, насочени към Сирия. Думите на Тръмп в социалната мрежа увеличават вероятността за военен сблъсък между Русия и САЩ, чиито отношения продължават да изстудяват след предполагаемата химическа атака в Дума в събота, която взе десетки жертви.

Междувременно, френският президент Имануел Макрон спомена по-рано днес, че Вашингтон и сътрудниците му са били решили да отвърнат на атаките в Сирия с военни действия, но все още са обсъждали детайлите по операцията. Тръмп дискутира възможността за военна намеса и с британския премиер Тереза Мей, а във вторник той отмени посещенито си в Южна Америка, за да се концентрира върху кризата в Сирия. В понеделник вечерта той заяви, че САЩ ще вземе решение как да отвърне на нападението над Дума до 48 часа.

В отговор на туита говорителката на Министерството на външните работи на Русия, Мария Захарова, заяви, че "умните ракети" трябва да бъдат насочени към терористите, а не към законните правителства, които се борят години наред с международния тероризъм на собствена територия. В профила си във Захарова постави под съмнение мотивите на САЩ за изпращането на ракети към Сирия.



"Да не би цялата истроия да се състои в това как да си заличите следите с провокативните удари на умните ракети и междунардоните инспектори вече нищо да не могат да открият  като доказателство."
Същевременно, рублата падна спрямо долара с 2,4%. Преди изявлението на Тръмп, 1 долар се разменяше за 64.68 рубли, а след това за 65.05, предава "Файнаншиъл Таймс". По този начин стойността на рублата се намали с общо 10,3% за изминалата седмица - това е най-големият седмичен спад в стойнсотта на валутния курс от 1990-те. Икономическото издание също посочва, че дори по време на анескацията на Крим през 2014 г. валутата не спадала с повече от 10% на седмица.