петък, 27 април 2018 г.

Председателят на АЛДЕ: Борисов да извади "Атака" от властта


"Господин премиер Борисов, Вие трябва да поемете отговорността, ако Ваш коалиционен партньор подкрепя незаконното анексиране на Крим."

Това каза председателят на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) Ханс ван Баален след срещата си с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ в Народното събрание. Партията на Карадайъ е част от АЛДЕ, а Баален е в София за съвета на алианса, който ще се проведе у нас.

"Всички искаме да сме в добри взаимоотношения с Русия и не това е проблемът. Всички обаче трябва да спазваме международното право", каза още Баален и подчерта, че "Атака" не играе позитивна за България роля. " Моля, господин Борисов, извадете ги от управлението след европредседателството", каза Баален.

Малко след това репортер от телевизията на "Атака" се обърна към Ханс ван Баален почти викайки от един от микрофоните: Вие като какъв се месите в българската политика и в политиката на партия "Атака"? "Атака" не е либерална партия".

В отговор председателят на АЛДЕ призова репортера да се придържа към приличното поведение. "Това не е европейско поведение", каза той.
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обясни, че на срещата с Баален и европейските либерали е била изразена силна загриженост за евроатлантическата ориентация у нас. "ГЕРБ са длъжни да обяснят на обществото и на нашите партньори от НАТО и ЕС за поведението на коалиционните си партньори. По важни геополитически и геостратегически въпроси не може да има лично мнение, особено когато си част от управлението на страната", коментира Карафайъ и подчерта, че очаква и отговори от ЕНП.

Председателят на ДПС коментира, че ако това не стане, то отново част от управляващата коалицията ще има "шизофренно поведение", каквото е имало и преди две години в Реформаторския блок. Той каза още, че ако Цветанов смята, че  някой ревизира евроатлантическата ориентация на страната, то трябва да погледне към коалиционните партньори на ГЕРБ. "Май твърденията на господин Цветанов се оказват верни", каза лидерът на ДПС.
Баален каза още, че България трябва да влезе в Шенген и еврозоната, защото е изпълнила всички критерии. "По отношение на Шенген мисля, че ще стане в рамките на по-малко от година. Преди евроизборите. Покривате критериите", каза той и обясни, че според него до 2 години България би трябвало да е и в еврозоната.

Председателят на АЛДЕ каза още, че България получава подкрепа подкрепа и за позицията за присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС. "Без никакво съмнение, страните от Западните Балкани са част от Европа", добави той.