неделя, 27 май 2018 г.

Плащаме на "освободителката" Русия 120 000 долара, за да четем архивите си


Според историци това е политически рекетБългария трябва да плати 120 хиляди долара на Русия, ако иска да получи архивите, отнесени от Червената армия по време на Втората световна война.

Срещу тази сума страната ни може да получи ксерокопия, а не оригиналите на документи на различни български институции преди 1944 година.

Хиляди страници от историята на България от времето на Втората световна война остават заключени в архивите на Русия. Сред тях са документи от масивите на полицията, Щаба на войската и Военноморския ни флот.

По силата на закон, приет от Руската федерация през 1997 г., архивите, които са иззети от България преди 1944 г., се смятат за военен трофей. Затова, ако българската страна поиска да вземе част от тях, ще трябва да ги снима, а срещу тези ксерокопия - да плати хиляди долари.


Георги Боздуганов, изследовател на българската история и автор на книга за военните трофеи на Сталин, нарича подобно поведение политически рекет.

Според  договорените условия България може да получи документите, свързани с Втората световна война, чак след като плати близо 24 хиляди долара за архивите, свързани с Ньойския договор и Първата световна война.

Според историци изследването на документите на флота би разкрило опитите на съветската и германската страна да разработят атомно оръжие през 40-те години на миналия век. Прочитът на масивите на полицията ще докаже с каква агентура в царска България е разполагал Съветският съюз.Не може обаче хем нашият архив да е военен трофей, хем Паметникът на съветската армия (ПСА) в центъра на София да е посветен на “освободителната” съветска армия. Едно от двете, но не и двете заедно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар