петък, 18 май 2018 г.

Каракачанов подсказа новото име на Македония


"Илинденска Македония" е едно от възможните нови имена, около което са се споразумели премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев по време на срещата на върха в София на 17 май. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в интервю за бТВ.

"Скопие и Атина постигнаха компромис за името на Македония по време на срещата у нас и доколкото чувам, то май ще е Илинденска Македония", каза Каракачанов.

Той посочи, че България няма да има претенции към името, което ще се използва на международно ниво за обозначаване на съседната страна - независимо дали се избере "Илинденска", или "Северна", или "Вардарска" Македония.

В същото време Каракачанов коментира, че свързването на бъдещото име на Македония с Илинденско-Преображенското въстание е добър избор, защото то е било ръководено от 48 български офицери, а чуждият печат го е наричал "българско въстание".

В четвъртък в София стана ясно, чеправителствените ръководители на Гърция и Македония са се спрели на една от опциите като "подходящо решение и за двете страни".

Консултациите по въпроса за името обаче ще продължат още.

Вариантът за Илинденска Македония се потвърждава и от дипломатически източници на македонската телевизия "А1 On".

Ако се стигне до споразумение, името ще бъде вписано в ООН и ще се прилага за всестранна употреба.