петък, 4 май 2018 г.

Борисов: Свободата на словото си е работа на собствениците на медии


Министър-председателят Бойко Борисов коментира тази изказванията на своя коалиционен партньор Волен Сидеров срещу ЕС и НАТО и посещението му в незаконно анексирания от Русия Крим. Премиерът не пропусна да спомене президента Румен Радев в този контекст.

"Президентът Радев в предизборната кампания много ясно каза позицията си за Крим".
Премиерът обясни, че "Волен Сидеров, ВМРО и Националният фронт са три отделни партии".

"За да избегнем всякакви противоречия, изготвихме програма. Докато ГЕРБ е в управлението, НАТО и ЕС са не само неизменни ценности, но и оставаме най-лоялният член", увери Борисов.

Всеки си привличал избиратели с различни теми - така премиерът обясни волностите на своите партньори. На констатацията, че досега не е имало такова разминаване в позициите, Борисов реагира:

"Как да нямаше различно говорене? Министърът ми на правосъдието (Христо Иванов - б.р.) се изказваше опозиционно заедно с Радан Кънев – шизофренно беше".

Премиерът се върна на темата за НАТО.

"Когато той (президентът - б.р.) поема ангажименти за НАТО за 2% от БВП, единствената подкрепа идва от ГЕРБ. Г-жа Нинова настоя да се протоколира, че е против. Но аз не чух той да излезе да го каже".

Бойко Борисов бе питан и за последния доклад на "Репортери без граници", в който България е още по-надолу в индекса за свобода на медиите - вече на 111-о място.

"Проблемът със свободата на словото е на собствениците на медиите. Ние не им се месим. Нима БНТ и БНР работят за правителството – нито едно интервю не съм дал. Затова сега има закон – Европейският парламент се занимава с това, всичко да се извади на светло".

На допълнителни въпроси дали все пак това не е проблем и за държавата, премиерът повтори тезата си:

"Това е ваш проблем – на журналистите. Решавайте си го тоя въпрос. Какво да направим ние, за да спрем Прокопиев и Пеевски да воюват? Аз не знам и затова нищо не правим".