вторник, 1 май 2018 г.

Екскурзианти останаха на магистралата, защото шофьорът откраднал нафтата


Български екскурзианти до Гърция не успяха да се приберат и прекараха часове през нощта на магистралата край Дупница, поради напълно изпразнен резервоар. Шефът на туристическата фирма призна пред камерите на Нова тв, че атобусът дори трябвало на другия ден да поеме за Пампорово, т.е. - трябвало да има в наличност 150 л нафта.

„На връщане, много късно вечерта, около 22:30 ч. закъсахме на магистралата след разклона за Дупница. Вътре имаше един шофьор и една екскурзоводка. Спряхме и започна едно суетене. Разбрахме, че е свършило горивото на автобуса”, разказа за Нова тв една от пътничките в автобуса.

Хората прекарали 4 часа в пълна тъмнина - за да не се изхаби и акумулаторът. Светлоотразителен предупредителен триъгълник нямало и рискували да ги помете тир. Твърдят, че шофьорът източил гориво за себе си и затова не успели да стигнат до София.

Фирмата, организирала круиза и наела автобуса, е "Глобал Тур". Управителят й е откровен:

„Ние, като туроператорска фирма носим отговорност за нашите туристи. Същият автобус е бил планиран на следващия ден да пътува до Пампорово. И като пресметнахме горивото, в него е трябвало да има още 150 литра нафта. Управителят на транспортната фирма, чийто автобус е нает, не знаеше къде е нафтата и не можеше да посочи с пръст кой е виновен”, обясни за „Здравей, България” Добромир Илиев, управител на "Глобал тур".

Илиев казва, че също не може да назове шофьора като извършител, защото няма доказателства.

Превозвачът - стар познайник

От репортажа става ясно, че фирмата "подизпълнител", която е трябвало да обезпечи пътуването, е "Едевлайс 0707".

Въпросната фирма е именно тази, около която възникна скандал, че през 2016 г. е хваната за трафик на бежанци, а през 2017 г. Григор Григоров - неин управител, дори е осъден за трафик на бежанци. Техен автобус е конфискуван като оръдие на престъплението...

Това обаче не попречи тогава на "Гранична полиция" да сключи договор... именно със същата фирма да превозва бежанци обратно до границата - вече законно.