петък, 11 май 2018 г.

Вятър пак приземи хеликоптерите, които издирват Боян


Посланикът на Китай в София даде пресконференция
за спасителната мисия по издирването на Боян Петров.
Трите спасителни хеликоптера, включени в спасителната операция на българския алпинист Боян Петров, не могат да продължат издирването над 5000 метра на върха Шиша Пангма в Хималаите заради бурен вятър. Реалната им цел е височина около и над 7000 метра, където са лагер 2 и лагер 3, все още недостигнати от екипите, които действат по земя.

Очакванията са по-късно днес вятърът да утихне и хеликоптерите да продължат търсенето. Според прогнозите спасителите имат два дни - днес и утре, за да намерят Петров, тъй като времето ще се влоши и ще има опасност за самите тях.

В екипите са едни от най-опитните шерпи, които са правили спасителни операции и на Хималаите. Външно министерство направиха чудеса, за да се случи тази спасителна операция, заяви по-рано днес жената до Боян Петров - Радослава Ненова, пред bTV. Трябва да го търсят не само в палатките, но и във всички възможни заслони, в които е могъл да се спаси на завет от лошото време. Обещали сме на спасителите доста голяма сума, ако го намерят и смъкнат жив. Не жаля средства, за много хора може да е безсмислена битка, но за мен не е така.