събота, 12 май 2018 г.

Два хеликоптера търсят Боян Петров тази сутрин


Тази сутрин два непалски хеликоптера са излетели над района около връх Шиша Пангма в търсене на алпиниста Боян Петров. Това съобщават хора от екипа на алпиниста. Хеликоптерите са излетели тази сутрин в 2:30 ч. българско време (5:30 ч. непалско) с екип от по двама пилоти, двама спасители и техник. За първи път Китай допуска на територията си непалски хеликоптери.

100 китайски спасители пък са ангажирани със спасителната операция по земя. Част от тях днес са потеглили към втория височинен лагер, където има надежда да се намира българинът. Отделно, няколко шерпи, които вчера останаха да нощуват в лагер едно, както и алпинистите от различни държави, намиращи се в района на експедицията, също продължават търсенето на Боян Петров. Той е в неизвестност от 3 май, а издирването му продължава вече пети ден и досега беше затруднявано от лошото време.

Към 100 души се включиха в спасителната акция по издирването на Боян Петров, който изчезна на 3 май под връх Шиша Пангма в Хималаите, съобщи вчера на брифинг посланикът на Китай в България Н. Пр. Джан Хайджоу.

„В базовия лагер китайската страна вече е събрала около 100 души, заяви Хайджоу. Около 25 от тях са спасители. Останалите са  медицински и логистични екипи. Спасителите са разделени на три групи, ръководи ги известен китайки алпинист“.

Вчера не започна спасителната акция с хеликоптерите - отново заради силните ветрове. Те излетяха от Непал до базовия лагер, но си останаха там, така и не осъществиха планирания полет до 7000 метра.

Очакванията са на 13 май, неделя, времето да е по-благоприятно и тогава да се разгърне акцията. Проблемът е, че шансовете на Боян намаляват все повече, както обясниха алпинисти, които се намират под върха. На 13-и изтичат и разрешителните за хеликоптерите. Друг проблем - след неделя-понеделник се очаква ново влошаване на атмосферните условия.