неделя, 6 май 2018 г.

Евросъюзът осъди полицейската жестокост в Русия


Европейският съюз осъди "полицейската жестокост и масовите арести" по време на демонстрациитe в Русия и призова за освобождаване на мирните демонстранти, предаде ДПА. На 5 май в десетки населени места в Русия се състояха протести под надслов "Той не ни е цар".  Те бяха срещу политиката на Путин и неговия четвърти мандат като президент, който започва официално на 7 май.

По последни данни на организация, която следи случаи на политически репресии - 1599 души са били задържани на демонстрации в 26 руски града.
В Москва са арестувани 702 души, а в Санкт Петербург - 232, предаде Асошиейтед прес.

"Задържането на над хиляда демонстранти и насилието, използвано срещу тях от руските власти днес, заплашват основополагащите свободи на изразяване, сдружаване и събиране в Руската федерация", гласи комюнике от службата на европейската външнополитическа ръководителка Федерика Могерини. "Дори някои демонстрации да не са били разрешени на местата, където се проведоха, това не може да оправдае полицейската жестокост и масовите арести", се казва още в публикувания от говорителката Мая Коциянчич текст.

Хиляди руснаци в около 90 града последваха призива на опозиционния лидер Алексей Навални за протести срещу неотдавнашното преизбиране на руския президент Владимир Путин.
Самият Навални беше арестуван минути след като се появи на протеста на площад "Пушкин" в Москва. Късно снощи обаче властите го пуснаха от ареста. Както той сам написа в социалните мрежи, били са му повдигнати две обвинения - в повторно организиране на протест и за неподчинение на полицаи. Процесът срещу него ще се води на 11 май в столицата.