неделя, 13 май 2018 г.

Шерпите, които търсят Боян Петров, все пак ще тръгнат към върха


Шерпите, които търсят изчезналия български алпинист Боян Петров под връх Шиша Пангма в Хималаите, все пак ще се качат до най-високата точка утре. Това е последната официална информация от "Симрик ер".

Шерпите ще останат в последния лагер 3 тази нощ и утре рано тръгват към върха. Очаква се това да им отнеме между 8 и 10 часа, ако времето позволява.

Според инфолмация на БНР китайските спасители, които издирват алпиниста, вече са потеглили към връх Шиша Пангма. След като няколко часа в базовия лагер нямаше информация как върви издирването, сега стана ясно, че китайските спасители са претърсили сутринта района около последния височинен лагер под връх Шиша Пангма. И са открили само предмети от стари експедиции. Следи от Боян Петров няма. До момента не е открита и палатката му, потвърдиха за "Хоризонт" от екипа на алпиниста, който е в неизвестност от 10 дни.

И докато издирването на Боян Петров продължава, алпинистът Атанас Скатов слиза надолу към Базов лагер, след като по обед изкачи осемхилядника Чо Ою в Хималаите. По сателитния телефон Скатов е съобщил, че е добре. Това е първо изкачване на връх Чо Ою от българин без използване на допълнителен източник на кислород.