вторник, 12 юни 2018 г.

Ким: Срещата ни с Тръмп е нещо от научната фантастика


"Целият свят гледа и мнозина ще сметнат тази необичайна среща а нещо от научната фатастика."

Тази фраза, казана от севернокорейския лидер Ким Чен Ун, бе рабпространена от преодаческия пул два часа след началото на срещата му с американския президент Доналд Тръмп в Сингапур.

Двамата лидери се ръкуваха и така започнаха историческата си среща на остров Сентоса, предадоха световните агенции. В 9 ч. (4 ч. българско време), стартира рандевуто в хотел "Капела".

Диалогът ще бъде посветен на закриването на севернокорейската ядрена програма в замяна на вдигане на дипломатическите и икономическите санкции срещу затворената комунистическа страна.

Друг от обсъжданите въпроси ще бъде търговията и икономиката, включително евентуалното откриване на затворения преи две години специален индустриален комплекс "Кесон", който е в Северна Корея, но се стопанисва от Южна Корея.

А според Би Би Си е възможно в края на срещата да бъде огласена и мирна декларация за двете Кореи.

"Чувствам се прекрасно. Ще имаме големи разговори и мисля, че ще постигнем успехи. Със сигурност ще бъде изключително успешно. Чест е за мен. Ще установим страхотна връзка, без съмнение", заяви президентът Доналд Тръмп преди с Ким да се оттеглят за разогвор очи в очи.

А Ким сподели:

"Е, не е лесно да стигнем до тук. Миналото и старите предразсъдъци и практики бяха препятствия пред нашия път. Но, ние ги преодоляхме всички и ето ни тук днес".

След тези думи Тръмп и Ким отидоха да разговарят на четири очи в хотела, където пристигнаха един след друг. Тръмп и Ким си размениха няколко думи, вървейки заедно по червен килим пред американски и севернокорейски знамена - до скоро нещо немислимо, отбелязва Франс прес. Президентът на САЩ постави ръка на гърба на севренокорейския лидер и го насочваше към стаята.