събота, 9 юни 2018 г.

Държавата може да не плати за килима от рози до НДК


Министърът на културата Боил Банов намекна, че правителството може да не заплати част от проектите, изпълнени по време на Европредседателството, заради общественото недоволство от тяхното изпълнение.

Конкретният казус, който Банов коментира, беше инсталацията с "жив килим" от български рози пред Националния дворец на културата, която издържа само 3 дни и струваше 39 000 лева на бюджета.

Имаме начин да не заплатим, ако сме недоволни от нещо или ако обществото е недоволно. Но трябва да се има предвид, че проекти в областта на културата и изкуствата не винаги могат да бъдат предвидени - как ще протекат, какво ще се случи и какъв ще бъде отзвукът", каза Боил Банов в интервю за "Седмицата" по Дарик радио.

Той отхвърли критиките срещу избора на стилистика при илюстрирането на символите на страната.

"Ако ние в лицето на нашите комисии не бяхме подкрепили проекти, свързани с азбуката, с розата или други емблематични за държавата ни неща, може би тогава щяхме да бъдем много по-удряни, че сме подценили ключови елементи от нашето развитие и култура. Всеки проект като списване може да стои много добре, как е бил реализиран, предстои анализ", каза Банов.

Цветния килим беше с размери 10 на 7 метра и за него са използвани около 14 000 рози.

Идеята му е да кореспондира с прословутия цветен килим на Големия площад в Брюксел, който всяка година има своята тема. Дизайнът на килима в София бе в стила на българската шевица - друг от символите на Европредестелството.

Проектът се реализира с финансовата подкрепата на "Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.", на Национален фонд "Култура"

Няма коментари:

Публикуване на коментар