четвъртък, 21 юни 2018 г.

Мастаба - формата, от която е обсебен Христо Явашев-Кристо


От 18 юни насам една необичайна и многоцветна конструкция привлича вниманието на посетителите на Хайд Парк в Лондон. Във водите на езерото Серпентин плава трапецовидна скулптура, наречена "Мастаба Лондон", която е дело на родения в България Христо Явашев-Кристо.

Тя е като излязла от анимационен филм, а цветовете й я правят да напомня на детска играчка.

Всъщност "Мастаба" е масивно произведение на изкуството. Съставена е от 7506 петролни варела, подредени и поддържани от стоманено скеле. Височината й е 20 метра, а основата е 30 на 40 метра. Със своите размери успява да заеме 1% от площта на езерото.~
За да е сигурно, че платформата ще остане на своето място, тя е закотвена за дъното на Серпентин с 32 котви, всяка от които тежи по 6 тона.

Проектът на Кристо изглежда футуристично, но идеята всъщност хрумва на него и на съпругата му Жан-Клод преди над 40 години. Още от срещата им в Париж Жан-Клод работи и твори заедно с Явашев. През 1977-а двамата започват да подреждат разноцветни кутии с боя и да образуват форми от тях.

Постепенно се стига до плана за външни инсталации да бъдат използвани пребоядисани варели.

По първоначален план крайната скулптура трябва да е изградена от около 410 хил. варела, а мястото, на което да бъде разположена, да е пустинята на Обединените арабски емирства. Виждането е пъстрите варели да съответстват на сложната и пищна мюсюлманска архитектура.

Само че скиците не успяват да се превърнат в реалност, главно заради избухването на Ирано-иракската война.

Така през следващите десетилетия амбициите на семейството са изместени от други съвместни проекти. През 2012-а, три години след смъртта на Жан-Клод, Кристо решава да поднови опитите си да направи скулптурата до Абу Даби, но липсата на достатъчно добре уредена пътна инфраструктура, по която да придвижва материалите за конструкцията, го спира.

Едно запознанство успява да пренесе проекта от Азия в Европа и по-точно в Лондон.

През 2016-а директорът на лондонската галерия "Серпентина" Ханс-Улрих Орбист вижда "Плаващите кейове" на артиста в езерото Изео в Италия и е впечатлен от творбата.

Въпреки че в "Мастаба" има нещо, което напомня дигиталния свят, Кристо казва, че "не понася виртуалната реалност".

Той допълва, че винаги е предпочитал реалния свят, мрази да говори по телефона, не умее да шофира и дори няма маса в ателието си, защото предпочита да работи прав по 16 часа на ден. По тази причина и новата му инсталация е на открито, изложена на слънце, вода и вятър.

Строежът й започва на 3 април тази година, а на 18 юни е спусната в езерото, където ще остане до 23 септември. Материалите за скулптурата са извозени до парка със 70 камиона, които са шофирали с не повече от 2 км/ ч из алеите заради множеството пешеходци.

Преди това артистът прекарва година в събиране на необходимите документи и разрешителни от лондонските власти и управата на Хайд парк, за да осъществи проекта си. "Мастаба" струва около 3 млн. долара. Средствата идват от продажбата на произведения на Кристо, който държи сам да финансира всички свои начинания.

Произведението е и част от лятната програма на галерия "Серпентина", в която паралелно се провежда изложба на творби на Кристо и Жан-Клод, обединени от идеята им за работата с предмети в цилиндрична форма - кутии, варели, тръби и др.

Според Орбист още при първата им среща на живо артистът изглежда е решен да направи именно мастаба за представянето си в британската столица - форма, от която бил "като обсебен".

Доказателство за това е, че следващата стъпка пред Кристо е реализацията на "Мастаба" в Абу Даби по начина, по който той и Жан-Клод са си я представяли.

Ако успее, това ще бъде най-голямата скулптура в света. Към момента Явашев не е сигурен, че ще осъществи проекта си, но казва, че напредва малко по малко точно като играч на шах и допълва, че да види "Мастаба" в Обединените арабски емирства е най-важното нещо за него в момента.