петък, 29 юни 2018 г.

Дъждосвирец отложи музикален фестивал


Малка птица застраши провеждането на един от най-големите музикални фестивали в Канада, тъй като е свила гнездо точно в зоната, където трябва да бъде издигната основната сцена на форума. Блус фестивалът ежегодно привлича над 300 хил. души в канадската столица, но сега има проблем с провеждането му. Когато започват да подготвят терена за събитието, организаторите се натъкват на креслив дъждосвирец.

Птицата, защитен вид в Канада, снесло четири петнисти яйца и така превърнало територията на фестивала в свой дом, отбелязва „Гардиън“.

„Това е един от най-предизвикателните проблеми, пред който сме се изправяли, но смятаме, че можем да се справим – твърди Марк Монахан, изпълнителен директор на фестивала, който трябва да започне на 5 юли. – Всичко, което забавя графика ни, има голямо отражение, затова сме се заели с проблема сериозно.“

След откриването на гнездото работниците преустановяват работата по изграждането на главната сцена. Федералните власти веднага реагират и вземат мерки, за да защитят малкото кресливо пернато – те наемат 24-часова охрана и ограждат зоната на гнездото със сигнална лента. В акцията се включват и природозащитници, които изтъкват, че на малките птичета ще им отнеме 26 дни, за да се излюпят.

„Не знаем кога ще се излюпят яйцата“, отбелязва Монахан.

Но е известно, че кресливият дъждосвирец обикновено напуска гнездото си, когато малките предстои да излязат на бял свят, което накара много хора да смятат, че след два-три дни новото поколение ще е налице. Ако това обаче не се случи, „ще сме изправени пред снеговалеж от закъснения“.

Организаторите търсят разрешение от правителствената агенция „Околна среда Канада“ да преместят гнездото на кресливия дъждосвирец поне на 50 метра или най-малкото да го пренесат в природен резерват, за да продължат работата по организацията и строежа на петте сцени за блусфеста. Преместването на гнездото ще осигури и защита от любопитните погледи на посетителите по време на 11-дневното музикално събитие.

„Малко вероятно е, че нивата на активност – които ще са изключително високи през тази седмица – ще са благоприятни за яйцата или птицата“, казва Монахан.

Той е убеден, че фестивалът, в който участват музиканти като Брайън Адамс и „Фу файтърс“, ще протече по предварително установения план.

„Повечето от хората, с които работим, търсят позитивно решение. Има само един участник, който смята, че фестивалът не бива да се провежда“, твърдят организаторите.

Новината за гнездото на дъждосвиреца раздели обществеността в Канада на две мнения – едните смятат, че преместването на гнездото може да доведе до изоставянето му от птицата, а другите не разбират как е възможно дъждосвирецът, широко разпространен в Северна Америка, да спира фестивал, който годишно носи приходи от 30 млн. долара.

Дъждосвирците са склонни да свиват гнездата си на полета с малко растителност и това често води до проблеми – по-рано през годината строежът на здравен център за 4 млн. долара в Уисконсин беше временно преустановен, след като работници откриха гнездо на креслив дъждосвирец с четири яйца.