четвъртък, 7 юни 2018 г.

Махат шефа на парламентарната комисия за българите в чужбина


Депутатите от парламентарната група "Обединените патриоти" (ОП) поискаха оставката на председателя на парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина Андон Дончев от "Воля".

Поводът за искането е изказване на Дончев по време на откриване на Културно-информационен център на българите в сръбското село Звонци. Според ОП там Дончев приветствал присъстващите българи с думите "народа на Югославия", обяснил им, че нямат нужда от членство в НАТО и ЕС, а в България в скоро време щял да се проведе референдум за излизане от НАТО, каквато политическа кампания напоследък обявяват от партия "Воля".

"С недопустими действия – изказвания и политически изяви, Дончев уронва авторитета на институцията Народно събрание и на България, както и внушава на сънародниците ни зад граница незаинтересованост по проблемите им от страна на българската държава", смятат патриотите.

Според патриотите той подхождал към задълженията си на председател на комисията изключително непрофесионално.

Самият Дончев обяви, че не приема упреците. "Не чух нито един аргумент в полза на твърдението на "Обединените патриоти", че като председател целя да извлека партийни дивиденти. Държа да заявя ясно - защитата на интересите на нашите е сънародници където и да е по света е основен  приоритет за мен и съм го доказвал нееднократно с делата си", каза той.