понеделник, 11 юни 2018 г.

Овации за Де Ниро след псувня по адрес на Тръмп


Робърт де Ниро бе аплодиран дълго, шумно и на крака от публиката на церемонията по раздаването на театралните награди „Тони“ в неделя вечерта в „Рейдио сити мюзикхол“ в Ню Йорк. Актьорът излезе на сцената, за да обяви появата на Брус Спрингстийн, но се възползва от възможността, за да коментира отново американския президент Доналд Тръмп.

„Ще кажа само едно нещо: майната му на Тръмп. Вече не е „долу Тръмп“, а „майната му на Тръмп“, каза Де Ниро, цитиран от „Билборд“.

В много от телевизиите речта му започна с пауза – нецензурният пасаж беше умислено пропуснат заради десетсекундно забавяне в излъчването на живо. Това обаче не спря вълната от коментари (повечето в подкрепа на Де Ниро), а голямата част от публиката в залата скочи на крака и заръкопляска.

Това не е първият път, в който актьорът прави изказвания по адрес на държавния глава на САЩ. Само преди седмица, на церемония по награждаването на гимназисти с „American Writer Award“, Де Ниро заяви:

„Страната ни се ръководи от президент, който вярва в това, че може да си измисля собствена истина. И ние имаме дума за това: простотии“.

А преди две години, когато Доналд Тръмп встъпи в длъжност, квалификациите за него от актьора се изливаха през месец: „никаквец“, „прасе“, „куче“, „пълен идиот и глупак“…