сряда, 20 юни 2018 г.

БСП внесе вота на недоверие срещу правителството, ДПС ще го подкрепи


БСП внесе в деловодстовото на Народното събрание втория вот на недоверие срещу третия кабинет на премиера Бойко Борисов. Този път темата е провала на кабинета в политиката за сигурност.

"Правителството на Бойко Борисов е вредно за всеки български гражданин, опасно е за България и трябва да си ходи", коментира депутатът от БСП Елена Йончева след внасянето.

Вотът на недоверие е внесен само от БСП. Той е подписан 80 народни представители, колкото са и необходими за предлагането на подобна процедура. Социалистите обявиха, че не са търсили предварителна подкрепа от други партии в парламента. Според тях мотивите показват сериозността на проблемите по тази тема и всяка политическа ще реши дали да ги подкрепи.

"Когато и да бъде внесен вот на недоверие по тази тема, ще бъде късно, защото провалът на правителството в тази политика е сериозен и е видим за всеки гражданин", каза още Йончева. Тя обясни, че мотивите са много подробни и включват примери за провала на правителството в политиката на МВР, в гарантирането на националната сигурност, както и в осигуряването на необходимите условия за работа на българските военни.

Според социалистите правителството не може да гарантира сигурността на хората. "Доверието на гражданите в системата на МВР е спаднало драстично, хората не подават сигнали за престъпления", коментираха социалистите.

След внасянето на вота от ДПС обявиха, че ще го подкрепят, защото това е темата, на която те настояваха да бъде и първият вот на недоверие срещу това правителство. "Радвам се, че стигнаха до нашето мнение", коментира депутатът от ДПС Йордан Цонев. Депутатите от БСП и ДПС обаче са общо 105, а за да мине вота за него трябва да гласуват поне 121 народни представители.