събота, 23 юни 2018 г.

Жените в Саудитска Арабия подкарват коли от неделя


В неделя (24 юни) влиза в сила дългоочакваното решение, което за първи път позволява на жените в Саудитска Арабия да шофират. Решението бе приветствано и в кралството, и в чужбина.

В последните седмици жени споделят онлайн снимки на новите си шофьорски книжки. Сара Алрумихани публикува своята в Туитър, като благодари на крал Салман и престолонаследника принц Махамед бин Салман.

"Под вашето милостиво ръководство това вече не е мечта, това стана реалност. Днес получих шофьорска книжка", написа тя.

Вдигането на забраната обаче бе съпроводено от изненадващи репресии, насочени срещу активисти, които защитават правата на жените, включително тези, които водеха кампании жените да имат право да сядат зад волана.

"За мен е шокиращо да гледам тази злостна атака", каза Хала Алдосари, саудитска активистка и изследователка, живееща в момента в САЩ.

Репресиите започнаха през май и доведоха до ареста на най-малко 19 активисти, осем от които бяха пуснати на свобода със "заповеди за временно освобождаване". Те са обвинени в съдействие на хора и организации, враждебни на Саудитска Арабия, с цел да се подкопаят сигурността, стабилността и националното единство на кралството.

Алдосари каза, че е шокирана от избора на момента, в който се извършват арестите и отбелязва, че "поради ограниченията върху свободата на словото" активистите споделяли плановете си в социалните мрежи.

"Каквито и стъпки да предприемахме като активисти, се опитвахме възможно най-публично да покажем какво правим и да привлечем възможно най-много групи в Саудитска Арабия", каза тя.

Според "Хюмън райтс уоч" активистите скоро могат да бъдат изправени пред специален наказателен съд, създаден първоначално, за да разглежда престъпления, свързани с тероризъм. Ако бъдат признати за виновни, те могат да получат до 20 години затвор.