сряда, 20 юни 2018 г.

Как изглежда следващият най-висок небостъргач в света сега?

Нови илюстрации показват как ще изглежда следващата най-висока сграда в света, издигаща се от пустинята. Когато високата 1000 метра "Джеда Тауър" в Саудитска Арабия отвори врати през 2020-а, тя ще измести емблематичния дубайски небостъргач "Бурж Халифа" от позицията му.

"Джеда Тауър" има цели 72 метра преднина. Строителството на архитектурната забележителност се очаква да струва над 1,4 млрд. долара.

Към края на 2017-а година сградата, която е в процес на строителство, беше висока 252 метра и вече осигуряваше впечатляваща гледка над кралството.

Високо, още по-високо?

"Джеда Тауър" ще е перлата в короната на "Джеда Економик Сити", търговски и жилищен проект с територия 5.3 млн. кв. м, който ще включва домове, хотели и офиси, както и туристически атракции.
Проектът обаче далеч невинаги е вървял като по вода.

Имаше различни забавяния след началото на строителството през 2013 г. От ноември 2017-а два от най-видните поддръжници на проекта - саудитският принц Ал-Уалид бин Талал, виден инвеститор и бизнесмен, и Бакр бин Ладен, председател на компанията-строител на "Джеда Тауър" - Bin Laden Group, са забъркани в антикорупционната чистка в страната, при която стотици хора бяха разпитвани по обвинения в корупция.

"Джеда Економик Къмпани", предприемачите, стоящи зад проекта за небостъргач, обаче настояват, че сградата ще бъде завършена през 2020 г., съгласно първоначално обявения срок.

Глобална забележителност

В момента строителната площадка е заобиколена от пустиня, но при завършването на кулата тя трябва да е център на инвестиционните проекти на "Джеда Економик Сити".

"Към 2020 ще започнем да виждаме сериозни промени: ще се появи небостъргачът, търговски мол, много други проекти", коментира Муниб Хамуд, изпълнителен директор на "Джеда Економик Къмпани".
С обща разгъната застроена площ от 243 866 кв. м, разпределени в 252 етажа, кулата ще включва и най-високата наблюдателна площадка, разположена на 664 м височина с 500 кв.м открита платформа.

Другите екстри включват петзвезден хотел от веригата Four Seasons и 97 свързани с проекта апартамента с рум сървис, включително седем мезонета. Офисите ще заемат седем етажа, а "жилищните нива" ще са четири с 325 апартамента.

Асансьорите ще достигат до рекордна височина - 660 метра, а асансьори на две нива, които ще отвеждат посетителите от първия етаж на сградата директно до наблюдателната площадка, могат да се движат със скорост 1.5 метра в секунда.

С други думи, те могат да издигат гостите до наблюдателната площадка, достъпна от 157 и 158 етаж, за 66.5 секунди.
"Когато за първи път пристигате в "Джеда Тауър", вече сте на 20 м над морското равнище", обясняват от компанията. Затова всеки етаж в тази сграда ще предлага различно изживяване.

Предприемачите смятат, че "Джеда Тауър" ще промени из основи региона, който традиционно е служил като основен път към свещените градове Мека и Медина.

"Преди появата на "Джеда Тауър" това не се смяташе за място, където хората биха живели", казва Хишам Джома, директор по развитието на пазарите в "Джеда Економик Къмпани". "Създаваме независим град... така че да не се налага да напускате региона", допълва той. "Това променя начина на мислене на Джеда".

"Строителството на небостъргач от този род, с такива мащаби, е нещо, което не съм смятал, че ще имам шанса да правя", казва Хамуд. "Джеда ще се позиционира на международната сцена на модерните градове", допълва той. "Както се говори за градския център на Дубай, така ще имаме и градски център на Джеда".

Разрастващо се влияние

Строителството на "Джеда Тауър" се вписва в "Саудитска визия 2030", правителствен план, който цели да диверсифицира икономиката в кралството и да намали зависимостта му от петрола. Визия 2030 е стратегията за развитие на проекта, това е инструкцията, дадена на архитектите и специалистите по градско планиране.

И все пак крайната цел е да се издигне статусът на града като глобален център на влияние.

"Египтяните са построили пирамидите. В средновековна Франция са построили всички тези огромни катедрали и църкви. В съвременни времена са построили Ню Йорк и Чикаго. Така че това е знак за сила и находчивост", казва Хамуд. "Както е във всеки град: след парите, след влиянието, искаш сила".

А след силата искаш да изградиш нещо, да оставиш нещо на света. Сега Джеда ще има сграда, за която ще говорят много бъдещи поколения.

По CNN

Няма коментари:

Публикуване на коментар