понеделник, 11 юни 2018 г.

Срещата Тръмп-Ким - всичко, което трябва да знаете


Американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен Ун стоят на прага на историческа среща. Очаква се тя да тласне в нова посока отношенията между САЩ и Северна Корея, но също така може да даде своето отражение и върху световната политика.

По план двамата държавни глави трябва да се срещнат на 12 юни, вторник, на неутрален терен - в Сингапур. Срещата им ще започне в 9:00 ч. местно време (04:00 ч. българско). Няма да има кой знае колко време за преговори, защото се очаква севернокорейската делегация да отлети от Сингапур в ранния следобед във вторник.

Надеждите на администрацията на Тръмп са, че срещата евентуално ще доведе до отказ на Ким Чен Ун от ядрения си арсенал.

Освен това се очаква да се разменят и позиции относно начина за постигане на постигане на "постоянен мирен режим" на Корейския полуостров. Корейската война между Севера и Юга завършва с примирие от 1953-а, но не и с официален мирен договор.

По време на разговорите вероятно ще се обсъди и смекчаване на международните санкции срещу Северна Корея.



Защо срещата е толкова важна?


Десетилетия наред Корейската народно-демократична република (КНДР) е еднопартийна тоталитарна държава, изолирана от света. Лидерът на страната Ким Чен Ун се опита да засили международните си позиции чрез няколко поредни теста на междуконтинентални ракети и заплахи с отговор с ядрено оръжие срещу всяка провокация от външна страна.

Без значение какъв беше успехът на тестовете, ситуацията изнерви не само Южна Корея, но и партньорите на Сеул - САЩ. Именно Щатите бяха сочени като възможна цел на ядрения арсенал на Ким. В отговор международната общност наложи поредица от икономически санкции върху Северна Корея, които допринесоха за повишаване на напрежението.

Срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун, плод на няколкомесечни дипломатически совалки с участието както на Южна Корея, така в някаква степен и на следящия отблизо ситуацията Китай, дава възможност за тотална промяна на тона - започването на един по-умерен диалог и ограничаване на риска от военен конфликт, за какъвто и двете страни в един или друг момент намекваха.

Срещата в Сингапур ще е втори голям успех за Ким на международната сцена, който от началото на тази година се опитва да си създаде по-диалогичен публичен образ.
Първо, той позволи участие на севернокорейски състезатели в Зимните олимпийски игри в Южна Корея.

След това през април последва и среща на Ким с южнокорейския президент Мун Джей Ин в демилитаризираната зона между двете Кореи. 

Резултатът беше обща декларация, в която държавните лидери поеха няколко ангажимента:

продължаване на двустранните преговори, дори по темата за възможно обединение на двете страни;
прекратяване на всички агресивни действия;
евентуално обявяване на формален край на Корейската война;
посочване на обща цел - "пълна денуклеризация на Корейския полуостров";
Последната точка е основна част от разговорите между САЩ и Северна Корея. Висящ остава въпросът какво се разбира под "пълна денуклеризация". От страна на Щатите това означава, че Северна Корея ще се откаже от ядрения си арсенал.

В същото време има основания да се смята, че режимът на Ким няма да предприеме такъв ход без гаранции за сигурността си.