вторник, 5 юни 2018 г.

"Антикорупцията" набързо "отработи" и "приключи" Пеевски


Новосъздаденият мегаорган за борба с корупцията и конфликта на интереси, на който управляващите възлагаха много надежди да пребори тези две явления, определяни като „бич за обществото“ – КПКОНПИ, за три месеца е успяла да „отработи“ и „приключи“ сигнал за депутата и медиен издател Делян Пеевски.

Сигналът е подаден в края на януари, в първия работен ден на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество – 23 януари. Подател е гражданското сдружение БОЕЦ, което нашумя с разкритията си за това, че държавата не успява да събере ДДС за милиарди левове и „относно съмнения за извършени престъпления - незаконно придобито имущество и активи, неизпълнение на служебни задължения, корупция и зависимост от народния представител Делян Славчев Пеевски“ .

Този сигнал беше потънал в забвение. До днес. Когато насред международна конференция, посветена на борбата с корупцията, която се провежда в столицата под патронажа на президента Румен Радев, председателят на БОЕЦ Георги Георгиев не го постави ребром на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Пламен Георгиев бе панелист в конференцията и докато обясняваше етимологията на думата „корупция“, лидерът на БОЕЦ го прекъсна с въпроса какво стана със сигнала срещу Пеевски.

„Стига лицемерие!“, призова Георги Георгиев.

А председателят на „Антикорупция“ посочи лаконично:

„Сигналът на БОЕЦ е отработен и приключен.“

С това и темата бе счетена за приключена и Пламен Георгиев продължи лекцията си, а Георги Георгиев напусна демонстративно залата. Но се оказа, че към казуса има и медиен интерес и председателят на КПКОНПИ го задоволи, макар и наполовина, по време на почивката между панелите. Междувременно напусналият лидер на гражданското сдружение се бе върнал, за да попита извън камерите и фотоапаратите какво е движението по сигнала.

- Докъде стигнахте със сигнала? Ние отговор нямаме. Длъжни сте да обявите какво сте свършили.

- Сега, ще направим една пресконференция, всички други резултати ще дадем, по всички такива, случаи, които са от обществен интерес.

- Няма нищо публикувано на сайта ви.

- Качва се всичко, което законът го изисква. Законът казва кои решения и как трябва да се качват. Спазваме стриктно закона.

- За колко време приключи проверката?

- Три месеца някъде, да.

- Искаме официален отговор.

- Ще дадем ако направите официално запитване. Това не е от кръга информация, която се качва на нашия сайт. Ние защитаваме сигналоподателя, не може така да ви сложим.

- Ама ние този сигнал сме обявили публично, че сме го внесли.

- Ще дадем пресконференция.

- Пет месеца са много. В края на януари сме го внесли. Сега е юни.

- Ама вие хем искате да се работи, искате да има резултати, а в същото време искате да се свърши за един месец. Това няма как да стане.

- Ама вие сега обявявате, че това е приключено. Искаме отговор.

Така се разви диалогът между двамата Георгиеви извън официалната част на конференцията.