понеделник, 25 юни 2018 г.

Турците в България: Един от четирима е гласувал за Ердоган


Турците в България са гласували масово срещу президента Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието. Това показват данните от гласуването в чужбина на вчерашните избори, цитирани от турските медии.

Хората с турско гражданство у нас са подкрепили категорично кандидата за президент на опозиционната Народнорепубликанска партия Мухарем Индже.

Опонентът на Ердоган е получил 58,3 процента от гласовете на турците у нас, докато за действащия президент вот са дали едва 25,4 на сто.

Трета по брой гласове е лидерът на новосформираната "Добра партия" Мерал Акшенер, която е получила 8,6 процента подкрепа.

Народнорепубликанска партия е получила 44 на сто от гласовете на турците в България, докато ПСР събира над два пъти по-малка подкрепа - 21,6%.

Данните до голяма степен повтарят гласуването на миналогодишния референдум. Тогава турците в България масово се обявиха срещу увеличаването на правомощията на Ердоган.

Освен в България Индже побеждава убедително и в САЩ, Великобритания, Русия, Канада и Китай.

Ердоган обаче е получил огромно мнозинство в държави с големи колонии турски гастарбайтери като Германия, Франция, Холандия, Белгия, Норвегия и Швеция.