неделя, 10 юни 2018 г.

Австрийският журналист, който изпоти Путин


Австрийският водещ Армин Волф е правил достатъчно трудни интервюта. Като един от водещите на вечерното дискусионно студио на австрийската обществена телевизия, той е известен с това, че е изпотил в ефир голяма част от политическия елит на страната.

Волф привлече международен интерес тази седмица, защото направи същото с Владимир Путин в навечерието на държавното посещение на руския президент в Австрия. Интервютата на западни медии с Путин и без това са рядкост. 

Това, което отличи близо едночасовия разговор на австриеца с руския лидер, е, че той успя да постави Путин в отбранителна позиция, като го прекъсваше и обстрелваше с трудни уточняващи въпроси по различни теми от фабриката за тролове до химическите атаки в Сирия.

Волф разказва за своето преживяване пред главния европейски кореспондент на „Политико“ Матю Карничниг. Ето разговора:
- Каква реакция получихте след интервюто?

Реакцията беше много позитивна. Особено ме зарадваха приятелските коментари на западните колеги, които са базирани в Москва и познават добре Русия. Реакцията от Русия е очаквана, макар че очаквах фабриките за тролове да се потрудят повече.

- Някои зрители се изненадаха, че прекъсвахте толкова често Путин.

Всъщност аз не мисля, че интервюто бе толкова остро. Водех го, както правя винаги и съм изненадан, че толкова много внимание се обръща на факта, че го прекъснах 11 пъти. Единайсет пъти за 54 минути не е толкова много, понякога го правя за 10 минути.

- Какви условия постави Кремъл предварително за интервюто?

Първото условие бе интервюто да се направи от старши водещ от Виена, а не от кореспондента ни в Москва. Второто бе да излъчим поне 15 минути в прайм тайма. Третото условие бе да се съгласим Кремъл да публикува пълното съдържание на разговора, а не само частта, която ние излъчим. Няколко дни преди интервюто от Кремъл поискаха списък с теми, които искаме да обсъдим. Изпратихме им 10 теми. Те помолиха да са максимум 6 и тогава им изпратих шест тематични области, като например отношенията на Русия с Австрия, Украйна и Крим, Сирия и т.н. Не е ставало дума за предварителни въпроси, което и без това нямаше да направя. Нямаше нищо нередно.

- Как се подготвихте?

Първо изгледах всички налични интервюта на Путин от последните години. Това много ми помогна, защото бързо разбрах как Путин реагира по време на интервюта и той се държа точно по този начин – не че ми стана по-лесно от това. Разговарях обстойно с някои експерти по Русия и четох доста. Отделих пет дни за интензивна подготовка за интервюто.

- Правите това вече двайсет години и сте се сблъсквали с много трудни за интервюиране партньори. Какъв е Путин в сравнение с останалите?

Това определено бе най-трудното ми интервю досега по три причини. Първо, има огромна разлика между това да правя интервюта тук в студиото, където аз съм господарят, и да сме в президентския дворец в Кремъл пред президента на Руската федерация, където е ясно, че той е господарят и всяко прекъсване се приема за lèse-majesté (от френски, обида на суверена – б.р.)

Втората трудност бе симултанният превод, с който е много по-трудно да реагираш на момента.
Третата причина е, че Путин е много предпазлив събеседник, който умее да затрудни живота на интервюиращия. Той говори обстойно и влиза в много детайли. В момента, в който го прекъснеш, той се фокусира върху прекъсването. Малко политици правят това. Те или позволяват да бъдат прекъсвани, или не те чуват и продължават да говорят. Но Путин обръща внимание на всяко прекъсване, което му помага, защото след третото или четвъртото, интервюиращият започва да изглежда груб или пък незаинтересуван от отговорите. Той също често отговаря на въпросите със свои въпроси и е световен шампион по „А какво ще кажете за...?“ Той много бързо сменя темите. Питаш го за корупцията в Русия, а той започва да обсъжда корупцията в Украйна.

Много е трудно да го отклониш. Не казва нито дума, която не е искал да каже. Изключително се контролира.

- Какви са впечатленията ви зад кадър?

Нямахме много контакт извън кадър. Трябваше да чакаме три часа и половина за интервюто. Беше насрочено за 18 часа, после отложено за 20, но започнахме чак към 22 часа. Путин ни поздрави кратко и приятелски на немски език, а след интервюто си направихме снимка с екипа. Това, което излъчихме, е 97% от моята среща с него. Единствената разлика е, че когато камерата не работи, той говори на немски много гладко. Това ми се стори най-интересното. И немският му е много добър.

ВИДЕО

1 коментар:

  1. Не е за вярване, уважаван журналист, готвил се усърдно и сериозно, изгледал всички интервюта на кремълския лилипут, ами браво, какво търпение, каква отдаденост на работата и изведнъж - "когато камерата не работи, той говори на немски много гладко. Това ми се стори най-интересното. И немският му е много добър", каква изненада, това съсипа цялото реноме на журналиста, само той не знае, че лилипутката дълги години е бил представител на КГБ в ЩАЗИ, та говорел немски добре ... аман от полу компетентни натегачи.

    ОтговорИзтриване