четвъртък, 28 юни 2018 г.

Любопитно: Места по света, където няма да стъпим


Гасадалур, Фарьорски острови

Острови, до които се плава около седмица, високопланински села, до които не водят пътеки, изследователски станции, оковани във вечен лед – ще ви разкажем за няколко места, на които рядко стъпва човешки крак.

Пейзажите тук са недокоснати от човешка ръка. Истинска награда за търпеливия пътешественик. До малкото селце на Фарьорските острови може да се стигне от 2004 година насам. Благодарение на машина, която направи тунел в скали край него.

През 2012 година населението на Гасадалур бе само 18 човека. Независимо от това, тук рибата не достига, за да изхрани и толкова малко хора.

Ла-Ринконада, Перу

Градът се намира в перуанските Анди и на 5100 метра надморска височина. Смята се, че това е най-„високият” град на планетата.

Намира се на ледник, който никога не се топи. А да се доберете до него е възможно, но минавайки с тежки камиони по опасни пътища. За да преодолеете разстоянието до Ла-Ринконада, ще ви е необходима около седмица. Пътят е сложен, като в допълнение идва и височинната болест.

Всеки ден местните жители се спускат в шахти, за да добиват в ледените пещери ценни метали.

Станция Мак-Мердо, Антарктика

Намира се буквално на края на света. Станцията е удивително място. Коренни жители няма. През лятото обаче тук става доста оживено – идват около 1200 учени.

Те се радват на редица удобства след дълги години упорито облагородяване на местността – имат телевизор, спортна зала, малко поле за голф, оранжерия и т.н.

Алерт, Канада


Алерт е село на 500 мили от Северния полюс.  Смята се, че това е най-серевният постоянно обитаван населен пункт в света.

Както се досещате, доста е недружелюбен към хората откъм условия за живот. Температурите са изключително сурови – само два месеца в годината средната температура за месеца надвишава нулата.

Окръг Мотуо, Китай, Тибетски автономен регион

За да стигнете до Мотуо, трябва да преодолеете редица трудности. По-голямата част от пътя трябва да бъде измината пеш.

Иначе областта е известна с красотата си и невероятните пейзажи. Според будистки източници, именно тук се намира Свещената земя.

През годините властите са се опитвали да построят път, но заради ландшафта и постоянните лавини това е невъзможно.