сряда, 20 юни 2018 г.

Уволниха шефа на саудитска агенция заради "голи рускини в Рияд"


Саудитският крал Салман уволни началника на Държавната служба по развлеченията, съобщи "Асошиейтед прес". Причината - критики в социалните мрежи срещу представление на руски цирк, в което артистките са били облечени в прилепнали трика.

Ахмед ал Хатиб, ръководител на Главната служба по развлеченията, загуби поста си в понеделник вечерта.

Заради участието на изпълнителки в твърде изкусителни за саудитските представи дрехи граждани започнаха да изразяват недоволството си с хаштаг, превеждан като "Голи рускини в Рияд". Те бяха обезпокоени от руски участнички, които всъщност не са без дрехи, а с прилепнало по тялото трико, пишат световните медии.

Видеоклип в YouTube, видян от стотици хиляди души от събота насам, показва саудитци, говорещи срещу либералните реформи и несъвместимостта им с повелите на исляма.

Програмата на руския цирк беше замислена да е в средата на юни, за да съвпадне с участието на саудитския отбор на световното първенство в Русия.
Не за първи път на властите в Рияд се налага да вземат мерки след гневна обществена реакция. По-рано тази година представители на саудитските спортни власти се извиниха, след като по време на шоу на Световната федерация по кеч в Саудитска Арабия на екраните се появиха кадри на оскъдно облечени жени. В публиката тогава за пръв път бяха допуснати жени и деца.
Агенцията за развлеченията съществува едва от две години. Тя е част от усилията на престолонаследника принц Мохамед бин Салман да реформира страната. По-рано тази година в страната бяха възобновени и кинопрожекциите след 35-годишно прекъсване.