събота, 23 юни 2018 г.

Защо Шакири и Джака разпериха албанския орел срещу Сърбия?


Двубоят в петък вечер между Швейцария и Сърбия ни предостави много емоции.

„Кръстоносците“ успяха да стигнат до знаменит обрат от 0:1 до 2:1. Александър Митрович бе извел западните ни съседи напред в резултата още в петата минута, но благодарение на голове на Гранит Джака в 52-рата минута и на Джердан Шакири в последните секунди на редовното време Швейцария стигна до успеха.

Всички обаче все още говорят за жестовете, които и двамата голмайстори на швейцарците направиха към публиката и всички зрители пред телевизионните екрани.

И Джака, и Шакири събраха ръцете си в „крилат“ жест, а докато по време на мача само можехме да гадаем, че това има нещо общо с нешвейцарския им произход, то Гранит Джака го каза в прав текст след последния съдийски сигнал.

„Светът може да не знае за какво става въпрос, но питайте който и да е албанец. Направихме нещо историческо. Отбор, който дори не се класира на световното първенство, вкара два гола. Сърбия - Албания 1:2!“, гръмко заяви играчът на Арсенал след мача.

Джака и Шакири са сред огромната колония косовски албанци, бежанци по време на войната през 90-те години. Семействата и на двамата са с корени в бившата Югославия, но заради събитията емигрират в Швейцария.

Джердан Шакири отказа да коментира жеста си: „Не искам да коментирам жеста си. Видяхте какво направих, това са емоции.“ 26-годишният полузащитник обаче ясно показа, че мнението му е идентично на това на Джака, излизайки с бутонки, на които бе изобразен флагът на Косово.
Това не е първият път, в който подобен политически конфликт преминава и на терена. Последният е от квалификацията за Евро 2016 между Сърбия и Албания в Белград, която бе прекратена след бой между футболистите, след като над терена се появи дрон с окачено на него знаме на Велика Албания.

Селекционерът на Швейцария Владимир Петкович, който пък е босненски хърватин и е роден в Сараево, не одобри действията на Джака и Шакири.

„Още вчера казах, че не бива да смесваме политиката с футбола. Спортът обединява хората, а вие наливате масло в огъня. Не искаме да създаваме напрежение. Това не е само мое мнение, но и на отбора, Федерацията и целия футболен свят. Не бива да обръщаме внимание на тези моменти“, заяви Петкович.

Селекционерът на сърбите Младен Кръстаич пък изобщо отказа да коментира жестовете на Шакири и Джака.

В същото време, швейцарците в публиката не измениха на себе си. Един от феновете на „кръстоносците“ хвърли пита сирене след победния гол на Шакири и едва ли се е интересувал от „орловия“ жест на голмайстора.