петък, 8 юни 2018 г.

Органична материя открита на Марс


Марсоходът на НАСА „Кюриосити“ е открил органична материя, запазена на Марс. Находката води до предположението на учените, че Червената планета някога е била дом на живот. Новината бе съобщена на пресконференция на американската агенция за космически изследвания.

Откритите в почвата органични молекули може би са знак, че Марс някога е бил много по-жив, отколкото сме подозирали. Планетата вероятно е била дом на извънземен живот или все още е.

„Шансовете да сме в състояние да открием признаци на древен живот в бъдещи мисии вече са по-големи“, заяви Ашвин Васанада, учен от лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, Калифорния, член на проекта „Кюриосити“, цитиран от „Индипендънт“.

Експертите съобщават, че находката може да увеличи възможностите им в търсенето на по-убедителни доказателства за извънземен живот на планетата.

„С тези нови разкрития Марс ни казва да продължаваме по същия път в търсенето на доказателства за живот – каза Томас Цурбюхен от дирекция „Научни мисии“ в централата на НАСА във Вашингтон. – Аз съм уверен, че нашите текущи и планирани занапред мисии ще ни изправят пред още повече спиращи дъха открития на Червената планета.“

Новото изследване разкрива нови подробности как метанът съществува на планетата, както и неочакваните органични молекули, съхранили се в почвата.

Отделянията на газ, забелязани на Марс, може би са белег за живот под повърхността, възможно е да са свързани с топла вода или среда, подходяща за някои форми на земния живот, твърдят учените.

Специалистите отдавна са заинтригувани от начилието на значителни количества метан на Марс. На Земята повечето метан се произвежда от биологични източници – и това кара изследователите да се надяват, че Червената планета е по-жива, отколкото някога са смятали.