четвъртък, 21 юни 2018 г.

Прогониха с освирквания американски министър от ресторант във Вашингтон


Прогониха с освирквания американски министър от ресторант във Вашингтон, предава Нова тв. Секретарят по вътрешната сигурност Кирстен Нилсен била обградена от гневни клиенти, които викали "Срамота!" и я обвинявали в престъпления.

Нилсен била отишла да вечеря в мексикански ресторант, което възмутило протестиращите още повече. Част от хората, които я освирквали, бяха активисти от неправителствена организация. Другите били клиенти на заведението.

След десетина минути Нилсен напуснала ресторанта. Повод за конфронтацията е практиката деца да бъдат отнемани от родителите им, които влизат незаконно в Съединените щати. Тя е част от политиката на нулева толерантност, която обяви Доналд Тръмп.

Според юристи, започналото напоследък отнемане на голям брой деца е резултат от начина, по който сегашната администрация тълкува закона. Доскоро нелегалното преминаване на границата беше считано за престъпление от общ характер. Но откакто Тръмп е на власт, заловените на границата се пращат във федерални затвори, където е невъзможно присъствието на деца. Демократите в Конгреса твърдят, че нищо в законите не налага това.