вторник, 26 юни 2018 г.

Харли-Дейвидсън изтеглят част от производството си от САЩ, Тръмп възропта


Американският производител на мотоциклети "Харли-Дейвидсън" (Harley-Davidson) обяви, че изнася от САЩ производството си, предназначено за Европа, за да не пострада от търговската война между Съюза и Щатите. Обявеното вчера решение днес предизвика роптанието на американския президент Доналд Тръмп, който ги порица чрез обичайния си метод на общуване - Туитър.

На 22 юни ЕС наложи допълнителни мита върху десетки американски стоки, включително "Харли-Дейвидсън", в отговор на решението на Тръмп да наложи мита от 25% върху стоманата и 10% върху алуминия при внос в САЩ от повечето страни в света.

По-големите разходи обаче не са по вкуса на продалите в Европа близо 40 хил. мотоциклета "Харли-Дейвидсън" и решението им е просто - изнасят производството, предназначено за Стария континент, някъде, където няма наказателни мита. Европа е вторият най-голям пазар за производителя след САЩ, уточнява БТА.

Сметките на компанията сочат, че при новите мита допълнителният разход на мотоциклет ще възлиза средно на около 2 200 долара. В същото време, тя не може да си позволи подобно нещо, когато става въпрос за ключов пазар като европейския.

В краткосрочен план, преди изнасянето на производството, компанията ще поеме разходите от по-високите мита и няма да вдига цените за крайните потребители. Това ще ѝ струва между 30 и 40 млн. долара до края на 2018 г.

От "Харли-Дейвидсън" очакват пренасянето на производството в чужбина да им отнеме между 9 и 18 месеца.

"Изненадан съм, че от всички компании точно "Харли-Дейвидсън" първи биха развели бялото знаме", коментира раздразнено Тръмп. Той твърди, че се е борил сериозно за тях и "в края на краищата те няма да плащат митата в ЕС, които биха навредили сериозно на търговията". Президентът смята, че за "Харли" митата са "просто извинение" и ги призовава към търпение.