неделя, 24 юни 2018 г.

Ердоган печели президентските избори от първи тур.


Реджеп Тайип Ердоган печели президентските избори в Турция още на първи тур. Това сочат разултатите при преброени 87% от бюлетините, съобщава Анадолската агенция. Подкрепата за него е малко над 53% в момента с тенденция към намаляване.

Има теоретична възможност резултатът му да падне под 50% и да има втори тур, но това е малко вероятно. На второ място е кандидатът на опозиционната Републиканска партия Мухарем Индже, който има малко над 30%. Следват Селяхатин Демирташ, съпредседател на прокюрдската Демократична партия на народите, със 7.7% и Мерал Акшенер със 7,5%.
Партията на справедливостта и развитието запазва мнозинството си в парламента. Според предварителните резултати тя, заедно с коалиционната Националистическа партия, получава малко над 54% от гласовете. В Междлиса ще влезе също Националният алианс, съставен от опозиционните Републиканска партия, Добра партия и партия на щастието. Депутатски в парламента ще има и Демократичната партия на народите.

Изборите днес се са предсрочни. По план следващият вот трябваше да бъде през ноември 2019 г. През април обаче Ердоган обяви, че ги изтегля близо година и половина по-рано.
С вота в сила влиза конституционната реформа, одобрена на референдум миналата година, и Турция става президентска република.

След днешните избори народните представители в Меджлиса се увеличават от 550 на 600. Минималната възраст за депутатите пада до 18 години, изборите за Велико национално събрание и за президент се провеждат в един ден веднъж на пет години.

Меджлисът вече няма да контролира работата на министрите, нито на президента, нито пък ще може да инициира вот на недоверие. Президентът вече ще може да бъде партиен лидер (тоест Ердоган ще оглави своята Партия на справедливостта и развитието). Той ще назначава и освобождава вицепрезидентите и министрите, както и висши държавни служители. Ще определя политиките по националната сигурност. Ще може да издава декрети и да обявява еднолично извънредно положение „в случаите на природни бедствия, опасни заразни болести, икономическа криза, война или предпоставка за война и при сериозно нарушаване на обществения ред“. Президентът ще може да кара два мандата, но според управляващите Ердоган ще боже да бъде преизбран и след пет години, въпреки че това е вторият му мандат.