сряда, 13 юни 2018 г.

Кметът на Сопот замерял с черупки атентатора от Сарафово, за да не свири


Два часа преди атентата в Сарафово самовзривилият се извършител свирел неприятна музика. Тогава той бил в Поморие на вълнолома, където като курортист присъствал и тогавашният кмет на Сопот Веселин Личев. Градоначалникът първо се скарал на мъжа да не свири, а накрая го и замерил с мидена черупка.

Това стана ясно днес на поредното заседание по единственото дело за тероризъм в новата ни история.

"Свиреше на някакъв инструмент доста дразнещо протяжно", каза днес пред съда Личев.

След като двамата се счепкали, онзи станал, преоблякъл се, сложил раница на гърба си и заминал. "Този същият човек", каза Личев, като заяви, че Мохамад Хасан Ел Хюсеини - както е името на атентатора, е облякъл точно тениската, с която после е бил облечен.
Личев заяви пред съда, че никой не е очаквал, че "човек, който изглежда напълно нормално" може да извърши това, което се случва в последствие - взрива на автобуса с туристи. Свидетелят увери, че е разпознал мъжа мигновено, когато са го показали от камерите на летището след атентата.

"Аз го видях на не повече от 5 м. - имахме разговор... Разговор е силно казано - правех му забележка да не свири така дразнещо и протяжно - някакви трели се извиваха от този инструмент. Явно се превъзнасяше някъде. Направих му един път забележка, втори път забележка - хвърлих, мисля, мидена черупка по него", призна днес свидетелят.

Изобщо в спецсъда днес бе ден на странните подробности. Преди това полицай от Разград разказа, че е спрял около града единия от подсъдимите в момента съучастници - Хасан ел хадж Хасан - при оттеглянето му около 2 часа след атентата. Той носел куфар, пълен със.. сексиграчки. На въпроса на озадачените полицаи отговорил, че ги носи на гаджето си в Румъния.

Те го пуснали да продължи към "Дунав мост".

Делото за атентата в Сарафово ще продължи с разпити на още свидетели.

Няма коментари:

Публикуване на коментар