понеделник, 2 юли 2018 г.

На тази дата: 2 юли е Денят на НЛО


По случай днешния Световен ден на неидентифицираните летящи обекти (НЛО) и 118-годишнината от полета на първия цепелин на 2 юли 1900 г. в. "Дейли експрес" публикува няколко любопитни факта за летящите обекти:

– Първото значимо съобщение за забелязан неидентифициран летящ обект е от 1947 г., въпреки че още преди Христа известният римски историк Тит Ливий е съобщил, че е видял "кораби в небето".

– Оригиналното предназначение на шпила на прочутия небостъргач "Емпайър стейт билдинг" в Ню Йорк е било да служи като пилон за скачване на цепелини и други въздухоплавателни съдове.

– Рекордът за полет на хартиен самолет, изработен от лист с формат А4, е 69 метра.

– Във всеки един даден момент около 400 000 души летят със самолети.

– Първите летящи обекти - дело на човека, са били хвърчилата, непилотираните балони с горещ въздух и бамбукови хеликоптери, изработвани в Китай стотици години преди Христа.

– Дребните птици колибри правят 50 маха с криле в секунда, а при полет назад са в състояние да развият до 56 километра в час.

– Най-краткият комерсиален полет е между два острова от архипелага Оркни в Шотландия и продължава 47 секунди.

– Смята се, че през 400-ната година преди Христа древногръцкият философ Архит е направил механичен задвижван с пара гълъб, който е бил в състояние да прелети 200 метра.

– Най-бързият сервис в света е със скорост приблизително 263 километра в час, с която може да достигне Луната за 61 дни.

– Оригиналният полет на Уилбър Райт през 1903 г. е бил 37 метра - с близо 23 метра по-къс от разстоянието между крайните точки на крилата на "Боинг 747".

Няма коментари:

Публикуване на коментар