понеделник, 2 юли 2018 г.

ЕС предупреди САЩ за мита върху износ за 294 млрд. долара


Европейският съюз предупреди, че износ на САЩ в размер на 294 млрд. долара ще бъде изправен пред контрамерки, ако президентът Доналд Тръмп приведе в действие заплахата си да удържа митата върху вноса на автомобили, предаде БГНЕС

Тръмп посочи европейците като голям проблем за САЩ в търговията, също като Китай, и заплаши да се бори с ЕС чрез 20% мито върху вноса на автомобили от ЕС.

Заплахата на Тръмп беше поредния залп в ескалиращата търговска война, в която Европа реши да наложи ответни мита на американски джинси и мотоциклетите „Харли Дейвидсън“ в отговор на американските мита за европейския износ на стомана и алуминий.

В писмо до американските власти Европейската комисия, която се занимава с търговската политика на 28-те членки на блока, заяви, че "до 294 млрд. долара американски износ ... могат да бъдат предмет на контрамерки в сектори на американската икономика". Това е еквивалентът на 19% от общия износ на САЩ през 2017 г., се добавя в писмото.

Комисията също така подчерта, че европейските автомобилни компании са важни участници в американската икономика и са "добре установени" там. "През 2017 г. базираните в САЩ компании от ЕС са произвели близо 2,9 милиона автомобила, което представлява 26% от общото производство в САЩ", се казва в писмото.

Тези компании допринасят директно или косвено със 120 000 работни места в САЩ в заводи в цялата страна, посочва ЕС, сочейки места в Южна Каролина, Алабама, Мисисипи и Тенеси - южните щати на САЩ, които са известни със своята непоколебима подкрепа за Тръмп.