понеделник, 16 юли 2018 г.

Путин забави с час пристигането си, Тръмп закъсня в двореца


Един час. Толкова трябваше да чака американския президент Доналд Тръмп пристигането на руския му колега Владимир Путин във финландската столица Хелзинки за първата им самостоятелна среща. Самолетът на руския държавен глава кацна със закъснение минути след 13 ч. българско време, а това бе изтълкувано от някои като тактически ход с цел печелене на психологическо предимство. 26 минути по-рано кортежът на американския президент и съпругата му Мелания вече беше тръгнал за президентския дворец - мястото на срещата, пише "Гардиън".

"Очевидно закъснението е нещо, което той е можел да избегне, така че в него има някакво намерение", коментира бившият посланик на САЩ в ООН Томас Пикеринг.

Вероятно за да "отвърне на удара", Тръмп е накарал кортежа да се забави и е пристигнал със закъснение в двореца, пише още британският вестник.

40-ина минути след 13 ч. българско време най-после кортежът на руския президент дойде, а снимка публикува кореспондентът на Voice of America (VOA).

В крайна сметка Тръмп пристигна след него, а кортежът му включваше толкова много автомобили, че репортерите не успяха и отдалеч да ги поберат в един кадър.

Предвидено е първоначално двамата президенти да разговарят очи в очи, в присъствието само на преводачите си. След това ще се състоят руско-американски преговори във формат работен обяд, с участието на някои членове на делегациите, съобщи по-рано външнополитическият съветник на Путин Юрий Ушаков. След това лидерите ще проведат съвместна пресконференция. Предвидено е изказване на президентите, след което те ще отговорят на четири въпроса: по два от всяка страна.

Тръмп и Путин разговаряха за пръв път на 7 юли 2017 г. в кулоарите на Г-20 в Хамбург. През ноември същата година Путин и Тръмп се срещнаха по време на форума на АТИС във Виетнам и одобриха съвместно изявление във връзка със Сирия. Откакто американският лидер встъпи в длъжност преди година и половина, двамата с руския държавен глава са провели и няколко разговора по телефона, припомня ТАСС.

Преди срещата Тръмп направи някои необичайни коментари за руския си колега. В отговор на журналистически въпрос в тв интервю той се съгласи, че "вероятно" Путин е безскрупулен човек. Той даде да се разбере още, че вярва, че двамата ще се разберат. В Туитър пък написа, че отношенията между САЩ и Русия никога не са били по-лоши от сега благодарение на години безразсъдство от страна на САЩ и сегашния "манипулативен лов на вещици".

Путин не е коментирал срещата и отношенията със САЩ, но говорителят му Дмитрий Песков коментира, че президентът се надява срещата да е "бебешка стъпка" към възстановяване на изключително лошите отношения между двете страни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар