четвъртък, 19 юли 2018 г.

Милиардерът и руската следа в Македония


Руският милиардер Иван Савидис се прочу със скандалното си поведение по време на мача ПАОК-АЕК през март 2018, когато нахлу на терена, с пистолет в кобура на колана, заплаши съдията със саморазправа и извади отбора си от дербито.

Гръцкото първенство за кратко бе прекратено заради тези сцени, след което Савидис бе изхвърлен от футбола за период от три години.

Сега собственикът на ПАОК отново влезе в мрачната балканска хроника. Този път обаче е замесен в международен политически скандал, който заплашва да подкопае споразумението между Гърция и Македония.

Савидис беше уличен от разследване на Buzzfeed и OCCRP в това, че е платил над 350 000 долара за организирането на безредици и провокации с цел провал на ключовия референдум в Македония, който би позволил на страната да се присъедини към НАТО.

Македонският премиер Зоран Заев каза в интервю пред Buzzfeed News, че правителството му има множество данни за това, че "гръцки бизнесмени, симпатизиращи на руската кауза" са платили на македонски граждани суми от 13 000 до 21 000 долара за насилствени акции преди референдума, насрочен за тази есен.

Разследващите журналисти твърдят, че един от замесените е именно Иван Савидис - руснак от гръцки произход, бивш депутат от "Единна Русия", чието богатство се оценява на почти 2 млрд. долара.

Те твърдят, че Савидис е раздавал пари както на македонски политици от различни партии, така и на членове на новосформирани радикални националистически организации и на ултраси от агитката на ФК Вардар, за да провокират улични размирици в месеците преди референдума.

Още на следващия ден след подписването на споразумението, в Скопие избухна протест, при който сградата на парламента беше замеряна с коктейл "Молотов", а 26 души бяха арестувани за нарушаване на обществения ред.

Гръцките власти обявиха, че са експулсирали двама руски дипломати заради плащането на подкупи на местни политици, за да съдействат за организирането на протести срещу споразумението с Македония. Още двама руски дипломатически представители са получили забрана да влизат на територията на Гърция заради заплаха за националната сигурност. Дипломатическите санкции бяха подкрепени изрично от страна на САЩ. Говорителят на Държавния департамент Хедър Науерт обяви, че Вашингтон се застъпва за действията на Гърция в защита на суверенитета си, и призова Русия да "прекрати дестабилизиращото си поведение".

Русия отрича обвиненията срещу дипломатите си и определя твърденията на гръцките власти като необосновани. Говорителката на МВнР на Русия Мария Захарова предупреди, че страната е готова да предприеме ответни мерки.

"Смятаме, че народът на Гърция би трябвало да комуникира с руските си партньори и да не страда от мръсни провокации, в които за съжаление Атина е въвлечена. Разбира се, говорим за политика. Подобни действия не остават без последствия, не изчезват без следа. За съжаление, това помрачава двустранните отношения, без да внася какъвто и да е конструктивен принцип", каза тя на брифинг в сряда.

Задочно Иван Савидис също отрече да е участвал в корупционна схема в Македония и заплаши да съди Buzzfeed.

"Ясно искаме да съобщим, че бизнесменът Иван Савидис няма никаква връзка или намеса в това, което се споменава в абсолютно неистинния и крайно клеветнически текст. Затова, използвайки всички правни средства, с които разполагаме, ще внесем жалба срещу медията и срещу авторите на тези необосновани твърдения", се казва в съобщение на неговата "Група Агроком".

Разследването обаче се базира на доклад от страна на македонското Вътрешно министерство, а репортери от Лабораторията за разследваща журналистика са потвърдили плащанията от един ултрас на Вардар и от финансови институции - посредници в транзакциите.

Кой е Иван Савидис?


59-годишният милиардер е роден в Грузинската СССР в семейство на гръцки преселници в Санта. След отбиването на военната си служба той се прехвърля в Ростов на Дон, където завършва висшето си образование във Факултета по материално-техническо снабдяване в Института за народно стопанство.

През 1980 г. започва работа в държавната тютюнева фабрика в Ростов "Донской табак" като редови служител, постепенно се издига в длъжност. Малко след разпадането на СССР предприятието е приватизирано, а през 1993 г. Савидис е избран за негов генерален директор - именно тук той натрупва и първоначалните си капитали. В момента "Донской табак" е най-големият руски цигарен производител.

Политическата кариера на Иван Савидис започва през 1998 г., когато е избран за представител в законодателното събрание на Ростовската област. През 2003 г. става депутат в Държавната дума на Русия от про-президентската "Единна Русия". Преизбран е отново през 2007 г., но се проваля при третия си опит да влезе в парламента. В периода 2002-2005 г. е собственик на ФК Ростов. По собствените му думи е вложил 42 млн. долара в тази авантюра. Преди това за кратко време е президент и на другия клуб от Ростов - СКА.

От 2012 г. Савидис е председател на Съвета на директорите на холдинга "Група Агроком", която притежава активи в цигарената и хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство, търговията на дребно и опаковъчното производство. Forbes включва "Група Агроком" в списъка на Топ 200 най-големи частни компании в Русия.

В същата година дъщерното му дружество Dimera купува 51% от солунския футболен клуб ПАОК, а Савидис се мести да живее в Гърция.

Както доста други богати руснаци, и той се опитва да се дистанцира от първоначалния източник на богатството си (общо 1.9 млрд. долара по Forbes), въпреки че очевидно не е забравил някои от навиците, научени в процеса на натрупването му, коментира Bloomberg.

Няколко седмици след грубия инцидент по време на мача на ПАОК срещу АЕК стана ясно, че Иван Савидис е решил да продаде мажоритарния си дял в "Донской табак" за 1.6 млрд. долара на Japan Tobacco Inc.

Комитите на Вардар

Разследването на Buzzfeed и OCCRP твърди, че разполага с данни за трансфера на пари от страна на Савидис към Македония - както в кеш, с пренасяне на ръка през гръцката граница, така и с други методи.

Потвърдено е, че част от плащанията са насочени към група футболни хулигани, свързани с "Комити" - фенклуб на ФК Вардар. Десет души от тази група са сред арестуваните след антиправителствения протест в Скопие след подписването на споразумението за новото име на Македония.

Един от тези мъже потвърждава, че групата му е получила пари в брой от Савидис - други от съратниците му отричат тези твърдения, пишат от OCCRP.

"Комитите" са добре известни с политическите си пристрастия, по-специално с ВМРО-ДПМНЕ, чийто бивш лидер Никола Груевски управляваше Македония 12 години.

ФК Вардар е собственост на 49-годишния руски милионер Сергей Самсоненко, смятан за най-богатия човек в Македония. Основният източник на щедрите му инвестиции в балканската страна е букмейкърската компания Betcity, базирана в Ростов на Дон. Днес Самсоненко живее в Скопие и е почетен консул на Русия в Битоля.

Според данни на Лабораторията за разследваща журналистика - бившият лидер на "Комитите" Александар Колевски (с прякор "Жути") е включен в черния списък на гръцкото Вътрешно министерство и не е допуснат на територията на страната преди дни, защото "представлява заплаха за обществения ред, вътрешната сигурност и международните отношения на Гърция". Колевски отрича обвиненията на гръцките власти и твърди, че не е получавал пари от чужди страни за дейността си.

"Не съм заплаха за сигурността. Всичко, което правя, е от любов към родината ми. Аз съм чист фен на Вардар", казва той пред журналистите.

Засега полицейското разследване по паричните трансфери на Савидис в Македония все още не е приключило. Източниците на OCCRP, които предпочитат да останат анонимни, твърдят, че работят по второ дело срещу други дружества, които може би заплашват мира и сигурността в региона.



по OCCPR