сряда, 25 юли 2018 г.

"Обединени патриоти" са просто кретени. Само на пръв поглед


Коментар на Радан Кънев:

На пръв поглед, "Обединените Патриоти" са просто кретени.

Дори по-големи, отколкото бяхме ние от РБ през 2014/15 г.

В дълбочина, обаче, проблемът е много по-съществен:

1) На първо място, шоуто на Волен и Валери свидетелства, че няма как конюнктурни коалиции да бъдат пълноценни участници във властта. При липса на единни органи, лидерство, модел за единно водене на преговори и в крайна сметка - единна организаця, могат да се получат гласове, да се виси в опозиция, но не и да се управлява и да се налага политика.

Много добре ми е познато от РБ, просто е ясно за какво става дума. И няма значение, че твърде често Валери е прав, а Волен - както може да се очаква - изглежда да слугува на икономически и геополитически интереси. Всъщност и двамата (и тримата) са политически безпомощни, поради липсата на единна политическа сила зад гърба им.

2) На второ място, се потвърждава впечатлението, че ГЕРБ и Борисов са неспособни на конструктивно партньорство. Инстинктът да удушат най-близко стоящия не ги напуска и явно няма да ги напусне.

Помните ли изявленията колко по-лесно се работи с ОП, отколкото с РБ? Вече звучат смешно... Първо им бях виновен аз, после целият РБ, после Валери, скоро и останалите. А през цялото време, вече 4 години, реалният партньор е ДПС.

Отговорността за конструктивното партньорство е на силния партньор. А ГЕРБ нито искат, нито могат да я носят.

Това е положението. ГЕРБ ще управляват, и задушават партньор след партньор (официалните, ДПС си е почти ОК, почти...), докато не бъде изградена единна и организационно силна алтернатива.  Или по-лошо - антиевропейската линия на БСП ще се докопа до властта.

Коментарът е от профила на Радан Кънев във Фейсбук.