вторник, 24 юли 2018 г.

Радев наложи вето на 'поправката Домусчиеви'


Президентът Румен Радев наложи вето на перомените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, които бяха приети миналата седмица и предизвикаха напрежение между коалиционните партньори във властта.

Радев върна за ново обсъждане именно текстовете, които според вицепремиера Валери Симеонов са написани, за да може братя Домусчиеви да не плащат 58 млн. лева неустойки на държавата по договора си за Български морски флот (БМФ). Според приетото изменение ангажиментите по приватизационни договори вече ще важат за 5 години. Новата уредба ще се отнася за купувачи, които не са изпълнили своите задължения, но са платили неустойките за тях. Текстът има и ретроактивно действие, което значи, че ще важи и за вече сключени договори, какъвто е и този на Домусчиев.

В мотивите си Радев посочва, че няма оценка как тези промени ще се отразят на средствата от неустойки, които трябва да постъпват в държавната пенсионна система и в общинските бюджети.

"Така ще се облагодетелстват и неизправни купувачи, които имат непогасени плащания за неустойки за период след тези 5 години", пише в мотивите на държавния глава.

Президентът подчертава, че поправките са в ущърб на държавата и обществото. "Конкретният времеви обхват на задълженията по всеки приватизационен договор трябва да се определя според обекта на приватизацията и осъществяваната дейност, а не да се подчинява на формални законови ограничения, които създават преимущество на купувачите за сметка на обществения интерес", смята Радев.